ΠΑΤΡΑ: Σήμερα η κηδεία του Αντώνη Δημητρόπουλου

Υπήρξε άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, ευγενής, απλός, προσιτός, ευχάριστος με μεγάλη προσφορά στην τοπική κοινωνία και στην παιδιατρική επιστήμη, την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών με ήθος και συνέπεια. Ο Αντώνης Χρ. Δημητρόπουλος απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.
Τον συναντούσαμε σχεδόν πάντα συνοδευόμενο από την ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στην Πάτρα σύζυγό του Ηρώ, το γένος Περπερίδου. Αποτελούσαν ένα ζευγάρι με αξιοσημείωτη κοινωνική παρουσία και προσφορά, μέσα από πολύπλευρες παρεμβάσεις.
Από το αρχείο της «Π» ανασύραμε τον συγκινητικό χαιρετισμό του τον Δεκέμβριο του 2012 στα εγκαίνια του παλαιού Καραμανδανείου. «Πριν από πενήντα χρόνια ήρθα σε αυτό το νοσοκομείο. Νοσηλεύονταν θυμάμαι μόλις 8 παιδιά, τα οποία έπασχαν από φυματιώδη μηνιγγίτιδα. Τα άλλα παιδιά μετακινούνταν στην Αθήνα. Ημασταν μόλις δύο γιατροί. Εγώ που κάλυπτα το νοσοκομείο την ημέρα και ο αείμνηστος Παναγιώτης Κοσιώνης, που έρχονταν το βράδυ. Φάρμακα δεν υπήρχαν. Τα περιστατικά πολλά. Είχα πάρει την απόφαση να κλείσει, όταν ήρθε ο καθηγητής ιατρικής Ματσανιώτης και απαίτησε το Καραμανδάνειο να μείνει ανοιχτό, καθώς ήταν το τρίτο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Από τότε παλέψαμε και μαζί με μας κι άλλοι, κι αυτοί που εργάζονται σήμερα, κι έτσι το Καραμανδάνειο συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα παιδιά».
Ο Αντώνης Δημητρόπουλος ήταν ο δεύτερος γιος της τετραμελούς οικογένειας του ιερέα π. Χρήστου και της Ολγας. Ο πρώτος γιος της οικογένειας ο Γιώργος ήταν γυναικολόγος στην Αμερική, ο δεύτερος ήταν ο Αντώνης, παιδίατρος, ο τρίτος, ο Κώστας, ήταν φαρμακευτικός αντιπρόσωπος και η τέταρτη, η Ελένη, που είναι η μοναδική που βρίσκεται στη ζωή, είναι η μητέρα του γνωστού παιδιάτρου Γιάννη Γιαννακόπουλου.
Ο Αντώνης Δημητρόπουλος άσκησε το επάγγελμα του Παιδίατρου στην Πάτρα διοριζόμενος αρχικά στο Καραμανδάνειο, όπου τον έδιωξαν την περίοδο της χούντας μη αποδεχόμενος να επανέλθει μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ακολούθως υπηρέτησε στο ΙΚΑ όπου έφθασε στον βαθμό του διευθυντή. Διατηρούσε ιατρείο στην οδό Μαιζώνος.
Με τη σύζυγό του Ηρώ απέκτησαν δύο παιδιά. Τη Χριστιάνα καθηγήτρια Βιολογίας στην Αμερική, η οποία είναι παντρεμένη με τον διακεκριμένο καθηγητή Φαρμακολογίας Γιάννη Κατραβά κι έχουν μία κόρη, την Ηρώ. Ο γιος τους Ξενοφώντας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, παντρεμένος με την Ανθή Σταυρακάκη κι έχει ένα αγοράκι.
ΠΑΝΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ
«Υπήρξε στήριγμα για όλη την οικογένεια και ήταν πάντα αισιόδοξος. Σε ό,τι θέμα δημιουργείτο στην οικογένεια είχε πάντα την λύση λέγοντας, προχωράτε, εγώ είμαι εδώ, ό,τι χρειαστείτε» μας είπε ο ανιψιός του Γιάννης Γιαννακόπουλος προσθέτοντας:
«Για μένα, προσωπικά, ήταν δεύτερος πατέρας, αποτελούσε το πρότυπο, ότι έγινα γιατρός, και κυρίως παιδίατρος, το οφείλω στις παραστάσεις που είχα από μικρό παιδί. Οταν πήγαινα ΣΤ' δημοτικού μέχρι Β' Γυμνασίου, κάθε καλοκαίρι πήγαινα στο ιατρείο και καθόμουνα όλα τα πρωινά.
Οι συμβουλές του πάντα ήταν καθοριστικές και καίριες για μένα, όπως και η βοήθεια του, σε όλους τους τομείς της ζωή μου μέχρι τώρα, αν και διαφωνούσαμε πολιτικά, για τα οποία όμως δεν μου έκανε ποτέ συζήτηση γνωρίζοντας τις απόψεις μου. Αντίο θείε. Του χρωστάω πολλά. Θα μου λείψει».

 

Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα και ώρα 4μ.μ. από τον Ιερό Ναό Παναγίας Αλεξιωτίσσης.
Η οικογένειά του παρακαλεί αντί στεφάνων να γίνουν καταθέσεις υπέρ του Συλλόγου «Αλμα Ζωής» και «Χαμόγελο του Παιδιού».
Ψήφισμα για τον θάνατό του εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ