ΠΑΤΡΑ: Προφυλακίστηκε, αθωώθηκε και τώρα θα αποζημιωθεί | dete

ΠΑΤΡΑ: Προφυλακίστηκε, αθωώθηκε και τώρα θα αποζημιωθεί

Κρίθηκε προφυλακιστέος για υπόθεση ναρκωτικών στη Μεσσηνία, αλλά στη συνέχεια αθωώθηκε αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη και τώρα, το ελληνικό Δημόσιο, είναι υποχρεωμένο να τον αποζημιώσει.
Αυτό έκρινε με σημαντική απόφασή του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας, το οποίο με την απόφασή του   υποχρεώνει την Πολιτεία να αποζημιώσει τον εν λόγω πολίτη, με 15 ευρώ για κάθε μια από τις 406 ημέρες που έμεινε συνολικά στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενος, δηλαδή για διάστημα 13 περίπου μηνών.
Συνολικά, θα πρέπει να του καταβάλλει το ποσό των 6.090 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πολίτης ζητούσε να του καταβληθεί ως αποζημίωση, ποσό 11.915 ευρώ, επικαλούμενος περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη που υπέστη από την προφυλάκισή του.
Το δικαστήριο κατέληξε στη συγκεκριμένη κρίση, λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση του αιτούντα.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση ο εν λόγω πολίτης, όταν προφυλακίστηκε ήταν 48 ετών έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών ηλικίας τότε 19 και 17 ετών. Εργαζόταν ως δασοφύλακας και είχε καθαρές μηνιαίες αποδοχές ύψους 780 ευρώ.
Ωστόσο, μετά την προφυλάκισή του, ο αιτών τέθηκε σε αργία και ελάμβανε μέρος μόνο του μισθού του, δηλαδή ποσό ύψους 240 το μήνα, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να του καταβληθεί το υπόλοιπο μέρος των μηνιαίων αποδοχών του.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι δικαστές «είναι εξαιρετικά αμφίβολο» εάν τελικώς θα καταφέρει ποτέ να λάβει τους μισθούς του, ενώ η «στέρηση της ελευθερίας του επί χρονικό διάστημα 406 ημερών, του προκάλεσε έντονη ψυχική ταλαιπωρία και βαθύτατα συναισθήματα θλίψης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αιτών είχε κριθεί προφυλακιστέος για πράξεις της διακίνησης ναρκωτικών και μάλιστα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Ο ίδιος, ωστόσο, από την αρχή αρνούνταν τις συγκεκριμένες κατηγορίες, από τις οποίες τελικά αθωώθηκε αμετάκλητα με δικαστική απόφαση, καθώς κρίθηκε ότι δεν προέκυψε για εκείνον κανένα επιβαρυντικό στοιχείο.