ΠΑΤΡΑ-Προτείνουν ανεμοφράκτες! Νέα κανονιστική μετά τις αυθαίρετες κατασκευές που έκαναν την εμφάνιση τους μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού-Σήμερα η σύσκεψη | dete

ΠΑΤΡΑ-Προτείνουν ανεμοφράκτες! Νέα κανονιστική μετά τις αυθαίρετες κατασκευές που έκαναν την εμφάνιση τους μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού-Σήμερα η σύσκεψη

Πρώτη συνάντηση θα έχει σήμερα το προεδρείο του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και τον σύλλογο αρχιτεκτόνων Αχαΐας  για τη νέα κανονιστική που θα πρέπει να καθοριστεί για τους κοινόχρηστους χώρους, έπειτα από το φαινόμενο των αυθαιρεσιών με πρωταγωνιστές τους ιδιοκτήτες δεκάδων καταστημάτων που ακολούθησε την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που "έκτισαν" αρκετά καταστήματα της Πάτρας, βάζοντας σόμπες, τραπεζοκαθίσματα, μαξιλαράκια και κουβέρτες για να κρατήσουν στην πελατεία τους τους καπνιστές, φτιάχνοντας στην ουσία ένα επιπλέον μαγαζί δίπλα στο  ήδη υπάρχον, είναι παράνομα και ανά πάσα στιγμή οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να βρεθούν έκθετοι στα κλιμάκια της πολεοδομίας, αν γίνουν οι αντίστοιχοι έλεγχοι. Όμως, παρά τη ελληνικά… συνήθη, το όλο ζήτημα δεν αναφέρθηκε από αυτά τα κλιμάκια. Αναφέρθηκε  από τους ίδιους τους καταστηματάρχες που κατήγγειλαν στον δήμο τις αυθαίρετες αυτές κατασκευές ως αθέμιτο ανταγωνισμό, ζητώντας του να παρέμβει. Ο δήμος κάλεσε το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ στα μέσα Δεκεμβρίου και ζήτησε από τους καταστηματάρχες να του φέρουν μια νέα κανονιστική, με όρους και κανόνες που να αφορούν το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων της Πάτρας. Η εστίαση από την πλευρά της ζήτησε από τον δήμο να μην προχωρήσει άμεσα στο ξήλωμα των κατασκευών αυτών, αλλά να δοθεί μία διορία, για να καθορίσει μαζί με τους εξειδικευμένους φορείς την νέα κανονιστική.

Η νέα κανονιστική και οι εξωτερικές κατασκευές

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής, Σπύρος Στεργίου, η νέα κανονιστική δεν θα αναιρεί σε κάτι την προηγούμενη σε ό,τι αφορά την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την πρόσβαση των ΑμεΑ στα πεζοδρόμια, στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά θα κινείται με την λογική του σεβασμού του κοινωνικού συνόλου και θα είναι ταυτόσημη με το κοινωνικό προφίλ, αλλά και τον ρόλο που έχει η εστίαση στην κοινωνία. Θα ισχύσουν όλοι δηλαδή οι όροι που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο από διάφορες αυθαιρεσίες και ασφαλώς το 1,5 μέτρο απόσταση από τον τοίχο του καταστήματος για τα τραπεζοκαθίσματα. Η διαφορά με την παλιά κανονιστική θα έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το θέμα των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, των εξωτερικών κατασκευών που υπάρχουν σε πολλά καταστήματα τα οποία είναι παράνομα και αναμένεται να ξηλωθούν. Πρόκειται για κατασκευές που ειδικότερα μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ προάγουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μέχρι 1,5 μέτρο 

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της εστίασης για την νέα κανονιστική θα είναι η τοποθέτηση ανεμοφρακτών στους κοινόχρηστους χώρους που θα πάρουν την θέση των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και κατασκευών τα οποία υπάρχουν έξω από πολλά καταστήματα που βλέπουν είτε πλατείες, είτε πεζόδρομο. Οι ανεμοφράκτες αυτοί θα είναι ύψους 1.50 με 1.60 το πολύ, κάτι που δεν τους κάνει παράνομους. Το μέτρο της νέας κανονιστικής, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν θα είναι μεμονωμένο για κάθε περιοχή της Πάτρας ή διαφορετικό από γειτονιά σε γειτονιά, αλλά θα έχει έναν ενιαίο χαρακτήρα για όλα τα καταστήματα της πόλης. Με τον τρόπο αυτό το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ ευελπιστεί να αποφύγει τις γκρίνιες και τα παράπονα που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν, καθώς όπως τονίζει ο κ. Στεργίου, «όταν έναν μέτρο είναι κοινό για όλους, τότε ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για αδικίες και παράπονα, κάτι που δίνει το κίνητρο για να το εφαρμόσουν όλοι». Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας: «Είναι γεγονός ότι ο αντικαπνιστικός νόμος έφερε στο προσκήνιο το θέμα των εξωτερικών κατασκευών και της διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων. Παρατηρήθηκαν αρκετές αυθαιρεσίες από ορισμένους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά παράπονα από επαγγελματίες που δεν είχαν αυτή την δυνατότητα στα μαγαζιά τους να διαμορφώσουν αντίστοιχους χώρους για να κρατήσουν την πελατεία τους. Είναι χώροι που εκτός από παράνομοι θα πρέπει να απαγορεύεται και σε αυτούς το κάπνισμα με βάση τα όσα ορίζει ο αντικαπνιστικός νόμος. Η λύση των ανεμοφρακτών θεωρούμε ότι θα γίνει αποδεικτή από τους επαγγελματίες, αλλά και από τον δήμο, όπως και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού - από την στιγμή που το κέντρο της Πάτρας έχει χαρακτηριστεί ιστορικό - καθώς δεν αλλοιώνουν σε κάτι τον χαρακτήρα του. Είναι κάτι που θα δώσει μόνιμη λύση στο θέμα των κοινόχρηστων χώρων της Πάτρας και στην διαμόρφωση της νέας κανονιστικής που θα έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο και πάνω σε αυτή τη λογική θα κινείται».

Τον επόμενο μήνα στο δημοτικό

Μετά από τη συνάντηση που θα έχει το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ με τους επιστήμονες και την ομάδα του ΤΕΕ για να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες της πρότασης για τη νέα κανονιστική, ο φάκελος της πρότασης αναμένεται να περάσει μέσα στον επόμενο μήνα από το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας και στη συνέχεια εφόσον ψηφιστεί να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης.

 

Κ.Α.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)