ΠΑΤΡΑ: Που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες σε Καλόγρια και Πατραϊκό | dete

ΠΑΤΡΑ: Που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες σε Καλόγρια και Πατραϊκό

 

Βροχή πέφτουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι αιτήσεις έγκρισης νέων αιολικών πάρκων, γεγονός που συνδέεται, με την πρόσφατη αλλαγή του περιβαλλοντικού νόμου, αλλά και τις νέες δυνατότητες της περιοχής, στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, λόγω της διασύνδεσής της, με το δίκτυο υπερυψηλής τάσης.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, δημιουργούνται ζητήματα, καθώς οι ορεινές και προστατευόμενες περιοχές γύρω από τον Πατραϊκό κόλπο, αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαίνεται ότι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο επενδυτικών σχεδίων, για δεκάδες ανεμογεννήτριες.

Μπαίνοντας κάποιος στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, θα διαπιστώσει με έκπληξη, ότι δεκάδες ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης φακέλου, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας.

Μάλιστα, μέσα στον Πατραϊκό κόλπο, δίπλα στο Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας, έχει κατατεθεί σχέδιο προς έγκριση, για την τοποθέτηση και λειτουργία 47 ανεμογεννητριών. Αν το σχέδιο εγκριθεί, θα πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα, υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Σε μια άλλη περίπτωση, υπάρχει πρόταση για 20 ανεμογεννήτριες στα «Μαύρα Βουνά» του Αράξου και στον παρακείμενο λόφο του Αϊ-Θανάση, παρότι αποτελούν ΖΕΠ (Ζώνη ειδικής προστασίας) για τα πουλιά, εντός των ορίων περιοχής RAMSAR.