ΠΑΤΡΑ: Ποιοι λένε ότι… δεν θα χρεώνουν τις σακούλες

Αν και ισχύει κανονικά από την Πρωτοχρονιά, ουσιαστικά την Τρίτη που άνοιξαν κάποιοι φούρνοι και ιδίως από την Τετάρτη που λειτουργούν και τα σούπερ μάρκετ, θα νιώσουν οι καταναλωτές στην τσέπη τους το νέο τέλος για την πλαστική σακούλα, που ανέρχεται στα 4 λεπτά το τεμάχιο.

Στην Πάτρα πάντως κάποιες επιχειρήσεις χρεώνουν την σακούλα στην ταμειακή μηχανή αλλά δεν την χρεώνουν και στον πελάτη. Αυτό τουλάχιστον μας είπαν, το ζήτημα είναι…ως πότε θα το αντέξουν. Γιατί για παράδειγμα αν κάποιος θέλει σακούλα για μία φρατζόλα ψωμί που κοστίζει 80 λεπτά θα πρέπει να πληρώνει 84.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες υπόκεινται σε περιβαλλοντικό και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Όλα τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, όπως οι φούρνοι και τα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει τις χρεώνουν 0,03 ευρώ+ΦΠΑ=0,04 ευρώ. Το ποσό που θα εισπραχθεί από τις σακούλες ονομάζεται περιβαλλοντικό τέλος και θα αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο.

Όσοι χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό τμήμα όπου θα χτυπάνε 4 λεπτά   την κάθε σακούλα, ενώ κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουν και όσοι καταστηματάρχες χρησιμοποιούν υπολογιστές.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως.