ΠΑΤΡΑ: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τζεμίλ Τουράν | dete

ΠΑΤΡΑ: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τζεμίλ Τουράν

Είδε τη μάνα του να αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα του σπιτιού τους καθώς το εγκατέλειπαν για τη μεγάλη φυγή. Ο Αζάντ δεν ήξερε γιατί έπρεπε να φύγουν. Προορισμός η ελευθερία και ο πολιτισμός, η Ελλάδα απέναντι. Και μια ανάσα πριν από το "απέναντι", χάθηκαν όλα. Κι έμεινε μόνος του, να πρέπει να αποφασίζει, να ακολουθεί, να αρνείται, να επιδιώκει, να αντιστέκεται, να γλιτώνει, να βρίσκει και να χάνει...

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016  8.00 μ.μ

Στην Αγορά Αργύρη παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Τζεμίλ Τουράν  με τίτλο «Αζάντ με λένε» .

Θα μιλήσουν:    ο  δημοσιογράφος Κυριάκος Κορτέσης και      ο συγγραφέας Βασίλης Χριστόπουλος
Ο Τζεμίλ Τουράν γεννήθηκε τη δεκαετία του '50 στο Κουρδιστάν της Τουρκίας. Έκανε ανώτατες σπουδές στην Άγκυρα και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Κυνηγήθηκε για την αγωνιστική και πολιτική του δραστηριότητα και το 1984 πέρασε στην Ελλάδα. Σήμερα, εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Υπουργείο Τύπου. Άρθρα του και πολιτικές αναλύσεις του δημοσιεύονται στον κουρδικό και ελληνικό Τύπο.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το παραδοσιακό σχήμα ΣΜΙΓΑΔΙ.

Το μουσικό σχήμα αυτό αποτελεί μία ομάδα Ελλήνων μουσικών με ακούσματα και καταβολές από τις ρίζες της προσφυγιάς που άνθισαν  χαρακτηριστικά στις καρδιές μας. Ο πόνος των προσφύγων  έως και λίγο μετά την εγκαθίδρυση τους σε τόπους φιλόξενους και μη  ήταν η απαρχή της καθολικής μελέτης στα ακούσματα τούτα που εμπεριείχαν ότι πιο βασικό. Αυτό που ζούμε σήμερα. Τον άδικο ξεριζωμό  με ότι αυτό συνεπάγεται .

Εμπνευστής ο μελετητής-καθηγητής ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τραγουδιού και παραδοσιακών οργάνων Δημήτρης Μιχαλόπουλος ο οποίος έχει και την μουσική επιμέλεια .