ΠΑΤΡΑ: Ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνάει και συρρικνώνεται επικίνδυνα

Δυσοίωνες προβλέψεις για την μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας ακόμα και κατά 2,5 εκατ. άτομα μέχρι το 2050, παρουσιάστηκαν σήμερα στην εκδήλωση του Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ».
Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός της χώρας γερνάει όλο και περισσότερο, αφού η μέση ηλικία το 1951 ήταν τα 26 έτη και σήμερα έχει αυξηθεί στα 44 με τάση αύξησης κατά 5-8 έτη μέχρι το 2050.
Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό τους η πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα και ο ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Νομισματικών και Οικονομικών θεμάτων Γιώργος Κύρτσος.
Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης της "Π" Κωνσταντίνος Μάγνης, ενώ ο διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις (Οργανισμός Ερευνας και Ανάπτυξης) Θοδωρής Γεωργακόπουλος παρουσίασε την τελευταία και ιδιαίτερα αποκαλυπτική έρευνα που διενήργησε ο Οργανισμός για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Η έρευνα διεξήχθη από το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη ο οποίος παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση τις κύριες προκλήσεις των δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.