ΠΑΤΡΑ: Ο Γυμνός Οφθαλμός παρουσιάζει το Mountain | dete

ΠΑΤΡΑ: Ο Γυμνός Οφθαλμός παρουσιάζει το Mountain

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ
Γιά την πραγματοποίηση αυτού του κινηματογραφικού σκαρφαλώματος στα πανέμορφα βουνά του κόσμου αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Ε.Ο.Σ Πάτρας.
Εάν δεν ήταν αυτοί, που ξέρουν, σέβονται κι αγαπούν το Βουνό, θα είχα μείνει με την επιθυμία...
Δεν έχω παρά να τους ευχαριστήσω, γι΄αυτήν την προβολή, που σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στον "γυμνό οφθαλμό" και τον Ε.Ο.Σ Πάτρας. Ελπίζω αυτή η πρώτη μας προβολή να μην είναι και η τελευταία!

Και μακάρι μιά μέρα να σκαρφαλώσω μαζύ τους στο Βουνό.
Μακρυά από την τρελαμένη πόλη και το αγριεμένο πλήθος της...
νικόλαος ε. καββαδίας


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

τόπος: μικρό ΠΑΝΘΕΟΝ - Γούναρη 34, Πάτρα / τηλ.: 2610-325778
ημερομηνία: Τετάρτη / 14 Μαρτίου 2018
ώρα: 9.45 το βράδυ
εισιτήριο: 5 ευρώ γενική είσοδος
διοργανωτής: γυμνός οφθαλμός / Ε.Ο.Σ Πάτρας
υποστηρίζουν: Η Κατσαρόλα της Τούλας / Μασασούρας / ΜεζεδοΤεχνείον / Σούσουρο / Φουνταριστοί / το Χασομέρι / Canto
χορηγοί επικοινωνίας: το Τέταρτο / Στιγμιότυπο

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

MOUNTAIN της Jennifer Peedom 

(Aυστραλία, ντοκυμανταίρ, έγχρ., 2017, 74')

σενάριο: Jennifer Peedom / Robert Macfarlane 

φωτογραφία: Renan Ozturk
μουσική: Richard Tognetti 
αφήγηση: Willem Dafoe
 

ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Αυστραλέζα σκηνοθέτιδα Jennifer Peedom μοιάζει να έχει ψύχωση με τα βουνά.
Αρκεί να ρίξει κανείς μιά ματιά στην μέχρι τώρα φιλμογραφία της και θα το καταλάβει με μεγάλη ευκολία.
Το ταξίδι, που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, συνεχίζεται με το "Mountain", αυτήν την μοναδική κινηματογραφική και μουσική Οδύσσεια.
Σε αυτό το γοητευτικό σκαρφάλωμά της στα βουνά του κόσμου, από το Νεπάλ μέχρι την Νέα Ζηλανδία κι από την Αυστρία μέχρι την Ανταρκτική, η Πίντομ έχει στο πλευρό της μόνιμους και πολύτιμους συνεργάτες - συνοδοιπόρους.
Πρώτος και καλύτερος ο Renan Ozturk, αναρριχητής, εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής.
Από την μιά, οι φοβερές εικόνες του Ozturk κι από την άλλη, ο λόγος του Robert Macfarlane, συγγραφέα του βιβλίου "Mountains of the Mind".
Κάποια στιγμή ακούμε τον Willem Dafoe να μας λέει με την χαρακτηριστική του φωνή: "Τα βουνά, που σκαρφαλώνουμε δεν είναι φτιαγμένα μόνο από πέτρα και πάγο αλλά κι από όνειρα και επιθυμίες. Τα βουνά που σκαρφαλώνουμε είναι τα βουνά του μυαλού".

'Ετσι δικαιολογείται και η διαχρονική εμμονή του ανθρώπου να κατακτήσει τα βουνά, που κάποτε η ανθρώπινη φαντασία τα θεωρούσε σαν κατοικία των θηρίων και των Θεών μόνο.
Με το πέρασμα του χρόνου ο άνθρωπος από ταπεινός αναζητής έγινε υβριστής καταναλωτής με το μυστήριο (mystery) να δίνει την θέση του στην κυριαρχία (mastery).
Το "Mountain" είναι γεμάτο σκηνές στις οποίες η φύση αποκαλύπτει το αποστομωτικό της μεγαλείο, μ' έναν τρόπο ποιητικό και μυσταγωγικό, και στιγμιότυπα, όπου ο άνθρωπος μοιάζει να φτάνει στα όριά του, αναζητώντας στα ύψη εκείνο το συστατικό, που, ίσως, δώσει νόημα στην ύπαρξή του.
Οι εικόνες της Πήντομ διαθέτουν μια τραχιά δύναμη, που τις καθιστά από μόνες τους ιδιαίτερα εύγλωττες και αποτελεσματικές, αποκαλύπτοντας στην ουσία την ματιά μιας δημιουργού, που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον κόσμο γύρω της, αλλά και για τις δυναμικές, υπόγειες αλληλεπιδράσεις του.
Η μουσική επένδυση (Beethoven, Grieg, Vivaldi, Arvo Pärt), αλλά και η πρωτότυπη μουσική, που συνέθεσε γιά το ντοκυμανταίρ ο Αυστραλός Richard Tognetti και αποδίδει η Αυστραλιανή Ορχήστρα Δωματίου, χαρίζουν τα μουσικά χρώματα, που αξίζουν στις μοναδικές βουνίσιες εικόνες της Πίντομ.

"Τα βουνά της φύσης είναι πιο θανάσιμα στην πραγματικότητα από τα βουνά της φαντασίας μας", λέει ο Γουίλεμ Νταφόε.

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές ο άνθρωπος το καταλαβαίνει, όταν το Βουνό θυμωμένο, αποφασίζει να πληρώσει την Ύβριν του με το νόμισμα, που της αξίζει...JENNIFER PEEDOM / ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

2008 MIRACLE ON EVEREST - 52'

2008 SOLO - 58'

2015 SHERPA - 96'

2017 MOUNTAIN - 74'