ΠΑΤΡΑ: Ούτε ένα δίχτυ δεν έχει μπει για τις τσούχτρες! - Ασύμφορο το μέτρο...όταν σε 3 εβδομάδες τελειώνει η σεζόν!

Κάτοικοι, τουριστικοί παράγοντες και παραθεριστές απογοητευμένοι από την ανυπαρξία των αρμόδιων αρχών που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για να περιορίσουν το φαινόμενο μαθαίνουν αναγκαστικά να ζουν με τον εχθρό τους.

Είτε παίρνουν … το νόμο στα χέρια τους πολεμώντας τις με απόχες, είτε βουτάνε στα ζεστά νερά φορώντας στολές κατάδυσης. Πράγματι, το είδαμε κι αυτό.  Αποφεύγουν τα μακροβούτια στα τυφλά, φοράνε μάσκες για να περιπολούν και στο βυθό γιατί δεν ξέρεις από πού θα σου ρθει.

Προ ημερών στην παραλία της Ακράτας ένα παιδί τσιμπήθηκε στο πρόσωπο και το σπαρακτικό του κλάμα σόκαρε τους λουόμενους.

Περιστατικά σαν κι αυτό, με λιγότερο ή χειρότερο πόνο είναι καθημερινό φαινόμενο. Στο Λουτράκι ο κόσμος που συνωστίζεται στην υπέροχη παραλία του περιμένει να περάσει ο «εξολοθρευτής»- έτσι αποκαλούν το καϊκάκι με τα δίχτυα που μαζεύουν τις τσούχτρες. Μετά βουτάνε στα απόνερα του, από ‘κει δηλαδή που μόλις έχει περάσει έχοντας μαζέψει ολόκληρα κιλά από ασπόνδυλα. Σε μια του βόλτα μόνο μπορεί να μαζέψει και εξήντα κιλά τσούχτρας.

Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων διαμαρτύρονται, όμως δεν είναι ενωμένοι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, άλλοι πάλι τηρούν τον άγραφο νόμο της σιωπής για να «μην τρομάξουν οι τουρίστες». Οι δημοτικοί άρχοντες καθίστανται όμηροι των τοπικών μικροσυμφερόντων και μετακυλίουν τις ευθύνες. Καμία ελπίδα.

 

Μπορεί λοιπόν οι τσούχτρες να έχουν… κυριαρχήσει στον Κορινθιακό κόλπο τους τελευταίους μήνες ωστόσο η κυβέρνηση, έλαβε πρόσφατα μέτρα. Τα οποία στην πράξη, όπως ο «Κόσμος» προέβλεψε από την προηγούμενη εβδομάδα… δεν εφαρμόστηκαν!

Ποιος θα πληρώσει… στα μέσα Αυγούστου για την  εγκατάσταση πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου; Όταν το μέτρο το δίχτυ κοστίζει 2 ευρώ και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει επιπλέον να πληρώσει για βαρίδια και σημαδούρες αλλά και τον άνθρωπο που θα φροντίσει για την εγκατάστασή του;

Ούτε ένα δίχτυ δεν έχει τοποθετηθεί στις τουριστικές ακτές του Κορινθιακού. Και μπορεί φέτος οι ξένοι τουρίστες να ήρθαν στην περιοχή έχοντας προπληρώσει τις διακοπές τους από νωρίς. Τι θα γίνει όμως του χρόνου;  Τι θα σκεφτούν επιστρέφοντας στις χώρες τους έχοντας επώδυνες αναμνήσεις;