ΠΑΤΡΑ: Οι πρωτοβουλίες του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα | dete

ΠΑΤΡΑ: Οι πρωτοβουλίες του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 28 Γενάρη στο Δημαρχείο, συνάντηση με Φιλοζωικά Σωματεία και Συλλόγους. Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικούς Σχεδιασμού, Παύλος Στάμος, ο Γ.Γ. του Δήμου και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας, συναντήθηκαν με τον Αχαϊκό Σύλλογο για τη Μέριμνα των Ζώων, το Σωματείο ΠΕΡΙΤΑΣ, τον Σύλλογο Σαμάνος – Φιλόζωοι Εθελοντές Πατρών και τους Φιλόζωους Εθελοντές Πάτρας.

Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε τα Σωματεία και τους Συλλόγους, για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Δημοτική Αρχή.

Το καταφύγιο του Φιλοζωικού Σωματείου Σταθμός Μέριμνας Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών, έδινε, με τη λειτουργία του, επί σειρά ετών, ουσιαστική λύση, στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Στις 16 Δεκέμβρη 2015 ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας με απόφασή του έκανε ανάκληση της άδειας λειτουργίας αυτού.

Ο Δήμος Πατρέων με πρωτοβουλία του διοργάνωσε συσκέψεις με τους υπόλοιπου Δήμους του Νομού για την κοινή αντιμετώπιση του θέματος. Ταυτόχρονα προχώρησε με ταχύτητα και  μέσα στο 2016, σε μειοδοτικό διαγωνισμό για να δώσει άμεσα λύση στο ζήτημα της περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, ωστόσο ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος.

Παράλληλα, οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, εξέτασαν όλους τους εκτός σχεδίου πόλης δημοτικούς οικοπεδικούς χώρους, για τη φιλοξενία αδέσποτων, όμως όπως διαπιστώθηκε, κανένας από αυτούς, δεν πληροί τις προϋποθέσεις, για να δεχθεί μια τέτοια εγκατάσταση.

Επίσης ο Δήμος με έγγραφό του, προς το Δασαρχείο Πατρών, ζήτησε την παραχώρηση οικοπεδικού χώρου για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Το Δασαρχείο γνωστοποίησε, στις 23/11/2016, ότι δεν έχει στην κατοχή του ανάλογη έκταση.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων ενημερώθηκαν ότι αντιμετωπίζονται θετικά οι προτάσεις τους για να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια και να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί και οι στειρώσεις των αδέσποτων ζώων.

Η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει άμεσα σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την εξεύρεση της αναγκαίας έκτασης για τη δημιουργία καταφυγίου φιλοξενίας των αδέσποτων  ζώων συντροφιάς. Πρότεινε δε τη στενότερη συνεργασία του Δήμου με τις φιλοζωικές οργανώσεις.