ΠΑΤΡΑ: Ξεκινούν αύριο οι εκπτώσεις | dete

ΠΑΤΡΑ: Ξεκινούν αύριο οι εκπτώσεις

Την επίσημη έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων κήρυξε ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών. Η Περίοδος ξεκινάει επίσημα την προσεχή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου.

Οι εκπτώσεις θα γίνονται κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος ενώ θα υπάρχουν σημαντικές κυρώσεις σε όσους δεν τα ακολουθήσουν. Ο Εμπορικός Σύλλογος διατύπωσε και την πάγια θέση του, τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές, αρχής γενομένης από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών σας ενημερώνει για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων 2017. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2017 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.  Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 Ν.4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017. Πάγια θέση του ΕΕΣΠ είναι η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ και προτείνουμε την Κυριακή 15/01/2017 τα καταστήματά μας να παραμείνουν κλειστά.

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευθούν την περίοδο των εκπτώσεων κάνοντας φθηνές και «έξυπνες» αγορές, ενώ μπορούν να επισκέπτονται και το site www.patraopenmall.gr όπου με την εγγραφή τους θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την αγορά της Πάτρας,  εξασφαλίζοντας πολύ καλές  τιμές και πολλά άλλα οφέλη.»