ΠΑΤΡΑ: Ξεκίνησε με προβλήματα η ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta-ΦΩΤΟ | dete

ΠΑΤΡΑ: Ξεκίνησε με προβλήματα η ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta-ΦΩΤΟ

Ξεκίνησε και επισήμως η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Καταγράφηκε, σημάνθηκε και χαρτογραφήθηκε η πρώτη φωλιά ύστερα από τον εντοπισμό της από τον ερευνητή πεδίου Τζώρα Ηλία και τον περιβαλλοντολόγο Μαμάση Διονύση (επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος καταγραφής θαλάσσιας χελώνας).

Στα πλαίσια της καθιερωμένης πεζής παρακολούθησης (monitoring) εργασίας πεδίου εντοπίστηκαν χαρακτηριστικά χνάρια-ίχνη του απειλούμενου είδους στην άμμο όπου αμέσως και με πολύ προσοχή οδήγησε στην εύρεση της πρώτης ενεργής φωλιάς στην προστατευόμενη περιοχή.

Δυστυχώς όμως και σε απόσταση αναπνοής από την φωλιά τις επόμενες ημέρες τροχοφόρο όχημα μεγάλου κυβισμού κινήθηκε ανεξέλεγκτα εντός της αμμώδους παραλίας με κίνδυνο την καταστροφής της. Σε άλλο σημείο της παραλίας παρατηρήθηκαν οι ροδιές του ίδιου οχήματος όπου και αλλοιώθηκαν νέα ίχνη-χνάρια εξόδου θηλυκής ενήλικης χελώνας όπου επέστρεψε στο νερό χωρίς να εναποθέσει τα αυγά της.

Για τα περιστατικά αυτά ο Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς επαναλαμβάνει και απευθύνει έκκληση προς συμμόρφωση των δραστηριοτήτων σε ερασιτέχνες ψαράδες, λουόμενους, καλοκαιρινούς επισκέπτες αλλά και πολίτες για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης κίνησης των οχημάτων τους εντός των αμμωδών παραλιών του Εθνικού Πάρκου (από τις Αλυκές Λεχαινών- Αρετή-Κοτύχι-Μπρινιάς-Φάλαρη-Κουνουπέλι-Καλόγρια-Γιαννισκάρι).

Παράλληλα σε περίπτωση εντοπισμού εύρεσης φωλιάς θαλάσσιας χελώνας, εκβρασμένης, ζωντανής-τραυματισμένης-νεκρής να επικοινωνήσουν άμεσαμε τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στα τηλέφωνα26930 31939 – 6947938358.