ΠΑΤΡΑ: Με επιτυχία η εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό | dete

ΠΑΤΡΑ: Με επιτυχία η εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή έλαβε χώρα την Πέμπτη 2 Ιουνίου στην Αγορά Αργύρη η εκδήλωση με θέμα "Στρατηγικές καταπολέμησης της βίας και του σχολικού εκφοβισμού". Αφορμή για την ημερίδα ήταν η έκδοση του νέου Βιβλίου του Ψυχίατρου - Ψυχαναλυτή Νίκου Σιδέρη, σε συνεργασία με τους Δ. Γιαννακοπούλου και Π. Χαραμή "Bullying. Κι όμως νικιέται" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών.
Την εκδήλώση συντόνιζε η πρόεδρος της Ένωσης Φωτεινή Συριώτη-Κυπραίου.
Ο πρώτος ομιλητής, ο Νίκος Παπαχριστόπουλος, Ψυχολόγος-ψυχαναλυτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού του Νομού Αχαΐας, στάθηκε στο ζήτημα του ορισμού και του εντοπισμού της σχολικής βίας, στα καθημερινά προβλήματα στα σχολεία της περιοχής και στην αντιμετώπισή τους.
Ο Παντελής Κυπριανός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, εστίασε στην έκταση του φαινομένου διεθνώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, στην ανάγκη ολιστικής προσέγγισης του φαινομένου, στα μέτρα που λήφθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο και στις πρακτικές καταπολέμησης του φαινομένου.
Ο Νίκος Σιδέρης, ανέλυσε τα διακριτικά χαρακτηριστικά του, σημείωσε ότι δοκιμότερος όρος για την απόδοσή του στα ελληνικά είναι ψευτονταής και όχι εκφοβισμός, εξήγησε τα γενεσιουργά του αίτια και πρότεινε τρία βασικά θεραπευτικά μέσα: την αποδόμηση της πράξης ως γελοιότητα, την χρήση μέσων όπως το χιούμορ και τέλος, την προοδευτική μετάβαση από το ναρκισσιστικό εγώ στο εμείς.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, ερωτήσεις και παρεμβάσεις από πολλούς ακροατές οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του προβλήματος και στις πολύ ευρηματικές εισηγήσεις που έδωσαν τροφή για προβληματισμό, νέες ιδέες και προτάσεις.