ΠΑΤΡΑ: Κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων ΡΑΠ – ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΑ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για τους δασικούς χάρτες | dete

ΠΑΤΡΑ: Κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων ΡΑΠ – ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΑ - ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για τους δασικούς χάρτες

Κατά τη χτεσινή συζήτηση  στο  Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε κοινό ψήφισμα για την ανάρτηση των δασικών χαρτών:

 Ξεκαθαρίζουμε ότι θεωρούμε την κατάρτιση των δασικών χαρτών μαζί με το κτηματολόγιο εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που για δεκαετίες με ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας έμενε στα χαρτιά, κι αυτό δεν ήταν τυχαίο. Οι φορείς της τοπικής  Αυτοδιοίκησης  θεωρούν αναγκαίο το έργο αυτό να ολοκληρωθεί.

Από το 1945 δημιουργήθηκε μια πραγματικότητα που σήμερα δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η πολιτεία  να ανέχεται αυθαιρεσίες και καταπατήσεις με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και  στην κοινωνία.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών με βάση όμως τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή αν δεν υπάρχουν αυτές του 1960 ( που είναι σωστή βάση γιατί τότε αντικειμενικά ήταν οι μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις) έφερε στο φως μια σειρά προβλήματα που το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει για να μην αποτελεί δικαιολογία η παραπομπή του θέματος ξανά στις καλένδες.

Απαιτείται από τη κυβέρνηση, η  αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών μέσα από τις οποίες θα διορθωθούν τα συστηματικά λάθη μεγάλης κλίμακας όπως:

  • Η ελλιπής και πολλές φορές ανύπαρκτη ενσωμάτωση στους αναρτημένους δασικούς χάρτες στοιχείων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης (πχ. εποικισμών, πράξεων χαρακτηρισμού) που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει, θέμα που είναι ευθύνη της ΤΑ, η οποία πρέπει να συνεργαστεί άμεσα με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Εδώ βρίσκεται και το καθήκον δήμου μας που θα πρέπει ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στην ανάρτηση των χαρτών, ώστε να προφυλάξει και να απαλλάξει τους δημότες μας από τη σχετική ταλαιπωρία.

Οι ενέργειες του δήμου απαιτείται να είναι συγκεκριμένες. Παρέμβαση στο κτηματολόγιο ώστε να εξαιρεθούν 1)περιοχές στο σχέδιο πόλης 2) εντος των οικισμών 3)περιοχές που καθορίζονται στο Γ.Π.Σ..

Η δημοτική αρχή δια μέσου της πολεοδομίας που διαθέτει ψηφιακούς χάρτες έχει τη δυνατότητα να παρέχει δικαιολογητικά για τα εξαιρούμενα οικήματα.

 

  • η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, τμημάτων που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα Δασαρχεία (για παράδειγμα νόμιμη αγροτική χρήση και που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης).

 

Η σημαντικότερη όμως επίπτωση είναι αυτή που αφορά τον αγροτικό κόσμο. Οι δασικοί χάρτες περιέχουν περιοχές που αφορούν δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, δημιουργώντας προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν νομοθετικά. Είναι ανάγκη να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μικροκαλλιεργητές και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Γι αυτό απαιτείται : Η άμεση θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι ώστε ο αγροτικός πληθυσμός να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του σε όλες τις ενταγμένες εκτάσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), εξασφαλίζοντας αφενός την επιβίωσή του και συμβάλλοντας αφ’ ετέρου στην προσπάθεια οικονομικής ανάτασης της χώρας.

Τέλος ζητάμε την κατάργηση ή μείωση σε απολύτως συμβολικό επίπεδο του προβλεπόμενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων με ταυτόχρονη  χρονική παράταση των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα .

Πρέπει να γίνουν άμεσα από την Κυβέρνηση οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων και όποιων άλλων προκύπτουν (εγκύκλιοι προς τις Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, Υπουργικές αποφάσεις και πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις).