ΠΑΤΡΑ: Κι όμως ο Δήμος… δεν έχει αρχείο!

Από τους πιο ιστορικούς της χώρας ο δήμος Πατρέων, πλην όμως, η αξιοζήλευτη ιστορική κληρονομιά του, είναι εξαφανισμένη, όπως σημειώνει ο σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων Στάθης Κεραμιδάς. Μια ιστορία δύο αιώνων αγνοείται καθώς ποτέ και κανείς δεν ασχολήθηκε με την καταγραφή και αποτύπωση τόσο ιστορικών ντοκουμέντων.

Θα περίμενε κανείς να δυσκολευτεί στην αναζήτηση κάποιων στοιχείων που αφορούν στη δράση του πρώτου αιρετού δημάρχου Πατρέων, Περικλή Καλαμογδάρτη ή του μετέπειτα Μπενιζέλου Ρούφου (έγινε και πρωθυπουργός της χώρας), αλλά είναι αδιανόητο να μην υπάρχει αρχείο ακόμα και από τους πιο πρόσφατους !

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δήμο δεν υπάρχει υλικό προς αρχειοθέτηση, ούτε του αείμνηστου δημάρχου Θόδωρου Άννινου, που διετέλεσε δήμαρχος με τέσσερις θητείες (μακροβιότερος μετά τον Ανδρέα Καράβολα) και ήταν ο δήμαρχος της μεταπολίτευσης.

Ο Άννινος αποχώρησε από τον δημαρχιακό θώκο το 1986. Έκτοτε πέρασαν 30 χρόνια. Τον διαδέχτηκαν οι δημοτικές αρχές των Καράβολα (τέσσερις θητείες), Φλωράτου, Φούρα και Δημαρά.Ωστόσο, καμιά από τις πιο πάνω δημοτικές αρχές δεν μερίμνησε για την τήρηση αρχείου και την αξιοποίηση ιστορικού υλικού ανεκτίμητης αξίας. Αυτό αφέθηκε στην τύχη του, καταστράφηκε, πετάχτηκε ή και λεηλατήθηκε από επιτήδειους.

Πριν από ενάμισι μήνα, με εντολή του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, ξεκίνησε η αρχειοθέτηση ιστορικού υλικού του δήμου, από ομάδα υπαλλήλων με ειδίκευση στην αρχειονομία.

Και το αρχείο του Αννινου… εξαφανισμένο είναι