ΠΑΤΡΑ: Καμία ανησυχία για το Hondos Center στην οδό Ερμού – ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ | dete

ΠΑΤΡΑ: Καμία ανησυχία για το Hondos Center στην οδό Ερμού - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σε καθεστώς πτώχευσης τέθηκε η Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα, σύμφωνα με την απόφαση 520/2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν εξέπληξε κανέναν μιας και ήταν γνωστά στην αγορά -και όχι μόνο- τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία και οι ιδιοκτήτες της.

Όπως προβλέπει η πτωχευτική διαδικασία, στις 5 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών η συνέλευση εικαζόμενων πιστωτών (οι απαιτήσεις τους κατά της Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα πιθανολογούνται κατά την κρίση του εισηγητή).

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013 για την 26η εταιρική χρήση, η Hondos Παλλάς πολυκαταστήματα, που ελέγχει ο Γιώργος Χόντος, ένας από τους πέντε αδελφούς της οικογένειας, εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις 77,5 εκατ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος, ποσό ύψους 24,3 εκατ. ευρώ να αφορά τους προμηθευτές.

Σύμφωνα με την "εικόνα" των μεγεθών της 31ης Δεκεμβρίου του 2013, οι οφειλές που συνδέονται με μεταχρονολογημένες επιταγές ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς τις τράπεζες διαμορφώνονται σε 18,5 εκατ. ευρώ. Τα χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και εφορία ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ. Για τις τρεις τελευταίες χρήσεις (2014-2016) η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις.

"Δεν έχουμε καμία σχέση"

Ξεκαθαρίζεται ότι η εταιρεία δεν σχετίζεται με την αλυσίδα καταστημάτων Hondos Center. Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια έγινε γνωστό με ανακοίνωση πως «τα Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή επιχειρηματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε., εκτός βέβαια από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της αλυσίδας για τα τρία καταστήματα που ελέγχει. Στην ανακοίνωση η εταιρεία χαρακτηρίζεται «ανεξάρτητη και αυτοτελής επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με δικό της οικονομικό και εμπορικό κίνδυνο στην αγορά και δεν αφορά στο παραμικρό την εταιρεία Hondos Center. Η Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε. λειτουργεί υπό νέα διοίκηση ήδη από το 2004 και το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η συνεργασία μαζί της ήταν έκτοτε εξαιρετικά δυσχερής έως και ανέφικτη».

Πριν από περίπου τρία χρόνια ο Γιώργος Χόντος και οι Ελένη Χόντου και Στέφανος Κωστούλας είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 3.552.054,91 ευρώ. Αν και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πώς ρύθμισαν τις οφειλές τους. Πριν από δυο χρόνια η εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης με τους πιστωτές, με στόχο το "κούρεμα" κατά 50% των χρεών. Ωστόσο, η συζήτηση της αίτησης -τον Ιούνιο του 2015- ματαιώθηκε.

Τα 5 αδέλφια και το "υπέροχο ταξίδι ομορφιάς"

Τα Hondos Center ανήκουν σε πέντε αδέλφια, στους: Νίκο, Γιώργο, Κώστα, Γιάννη, Αργύρη, που έχουν χωρίσει τη δραστηριότητά τους σε ξεχωριστές εταιρείες. Ωστόσο, στην συνέχεια τα υπόλοιπα αδέλφια αποκύρηξαν επαγγελματικά τον αδελφό τους, Γιώργο, ο οποίος είχε τα Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα.

Η οικογένεια κατάγεται από τις Μίκρες των Αγράφων (τα σημερινά Χοντέικα) στην Ευρυτανία. Η ιστορία θέλει τα αδέλφια να εργάζονται σκληρά για τα απαραίτητα, αρχικά ως πλασιέ και στη συνέχεια ως περιπτεριούχοι στην οδό Σταδίου. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967 και το πρώτο κατάστημα άνοιξε στην οδό Ομήρου.

Σήμερα η αλυσίδα Hondos Center διαθέτει 40 καταστήματα που ανήκουν σε ξεχωριστές εταιρείες και η κάθε μία ελέγχεται από έναν αδελφό Χόντο. Ειδικότερα, ο Νίκος Χόντος εμφανίζεται να ελέγχει τα πολυκαταστήματα της Ομονοίας, της Γλυφάδας, του Κολωνακίου, της Καλλιθέας και της Θεσσαλονίκης (Πυλαία). Αντίστοιχα ο Κώστας Χόντος αναφέρεται πως ελέγχει τα καταστήματα Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής και δύο στον Πειραιά.

Ο Αργύρης εμφανίζεται να έχει τα καταστήματα στο Παγκράτι, στην Κηφισιά, στην Ερμού και στο Μαρούσι κι ο Γιώργος ελέγχει τα σημεία στην Ιπποκράτους, στην Πατησίων και στην Ν. Ιωνία, μέσω της Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα. Στο δίκτυο της αλυσίδας περιλαμβάνονται και κάποια καταστήματα franchising, τα οποία ελέγχονται από πολυμετοχικό σχήμα που απαρτίζεται και πάλι από τους αδελφούς Χόντου.

Οι πλειστηριασμοί

Το περασμένο Φθινόπωρο, για οφειλές, ύψους 1,68 εκατ. ευρώ, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) βγήκαν "στο σφυρί” τα εξής ακίνητα της Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα στην οδό Ιπποκράτους 3 στην Αθήνα:

-ισόγειο κατάστημα 15,7 τ.μ. στη στοά του Μεγάρου Παλλάδος που έχει εκτιμηθεί προς 45 χιλιάδες ευρώ, με το τίμημα πρώτης προσφοράς να είναι περίπου 74 χιλιάδες ευρώ.

-υπόγειο κατάστημα 49,3 τ.μ. στο Μέγαρο Παλλάδος  με αξίας εκτίμησης 150 χιλιάδες ευρώ, με πρώτη προσφορά ύψους 120 χιλιάδες ευρώ.

-υπόγεια αποθήκη 21,2 τ.μ. στο ίδιο κτήριο που εκτιμάται προς 175 χιλιάδες ευρώ, με τιμή πρώτης εκκίνησης 140 χιλιάδες ευρώ.