ΠΑΤΡΑ: Καθίζηση στη «βιομηχανία» των γάμων και των εκδηλώσεων εξαιτίας της πανδημίας | dete

ΠΑΤΡΑ: Καθίζηση στη «βιομηχανία» των γάμων και των εκδηλώσεων εξαιτίας της πανδημίας

Οι γάμοι, οι βαπτίσεις και οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την 1η Ιουνίου, όμως, οι ζημιές που έχουν προκύψει στο χώρο από την πανδημία και όλες τις επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στις συζητήσεις τους επαγγελματίες του κλάδου, ο Ιούνης θα είναι και αυτός σχεδόν «νεκρός», χωρίς πολλές εκδηλώσεις, όπως άλλωστε ήταν νεκροί και οι μήνες που προηγήθηκαν, ο Μάρτιος, ο Απρίλης και ο Μάιος, εξαιτίας της καραντίνας.

Παρά την άρση της απαγόρευσης εκδηλώσεων για γάμους και βαπτίσεις (αρχικά θα ξεκινούσαν από 1η Ιουλίου) το ενδιαφέρον μέχρι ώρας είναι μικρό, ενώ υπάρχει και μια ακόμα λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά:

Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα οι νέοι κανόνες και ο τρόπος που θα γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις, όπως επίσης δεν έχει ανακοινωθεί το ειδικό πακέτο μέτρων που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ελαφρύνσεων που θα πρέπει να γίνουν σε έναν κλάδο που έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Μιλάμε για έναν κλάδο που μπορεί να υπάγεται στην εστίαση (με την ευρύτερη έννοια) αλλά τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε μία «βιομηχανία» με δεκάδες εργαζόμενους από διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες να βρίσκουν ένα μεροκάματο, τα Σαββατοκύριακο κυρίως.

Μόνο στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτήν, είχε απασχολήσει το περασμένο καλοκαίρι, πάνω από 2.000 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έγιναν με βάση τα στοιχεία, 780 θρησκευτικοί γάμοι από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και 800 πολιτικοί από τον Δήμο Πατρέων.

Φέτος δουλεύουν σχεδόν 1,5 με 2 μήνες

Όμως φέτος η πτώση είναι ήδη μεγάλη.

Όπως αναφέρει ο επιχειρηματίας και επαγγελματίας του κλάδου, Δημήτρης Φάκαλος, οι ακυρώσεις στο διάστημα της πανδημίας για τις εκδηλώσεις που ήταν να γίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες, άγγιξαν το 80%.

Φέτος το διάστημα που θα δουλέψουν τους καλοκαιρινούς μήνες οι επαγγελματίες που έχουν τέτοιους χώρους, αυτόματα περιορίζονται στον Ιούλιο – βγάζοντας εκτός τον σχεδόν «νεκρό» Ιούνιο-  και σε κάποιες μέρες του Αυγούστου ή και του Σεπτεμβρίου (το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αύγουστου μη ξεχνάμε ότι δεν γίνονται γάμοι).

Το μεγάλο ζητούμενο όμως για τον κλάδο έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες και τις διευκρινήσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για το πώς θα γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις, δηλαδή τις αποστάσεις ασφαλείας, τον χορό στην πίστα και όλα τα σχετικά.  

Σε κάθε περίπτωση η βιομηχανία των εκδηλώσεων έχει πάθει καθίζηση και τα πράγματα φαντάζουν ακόμα πιο δύσκολα για τον χειμώνα, όπου οι εκδηλώσεις αυτές θα γίνονται σε εσωτερικούς κλειστούς χώρους.