ΠΑΤΡΑ: Κίνημα των πλατειών ξυπνάει στην πόλη – Mετά τη “νίκη” των κατοίκων της περιοχής “Καλλιπάτειρας” | dete

ΠΑΤΡΑ: Κίνημα των πλατειών ξυπνάει στην πόλη - Mετά τη "νίκη" των κατοίκων της περιοχής "Καλλιπάτειρας"

Η  θετική έκβαση στην υπόθεση της πλατείας Καλλιπάτειρας έχει ήδη εγείρει κινηματικά ένστικτα για να βρεθούν τρόποι διάσωσης και άλλων κοινόχρηστων χώρων στην Πάτρα.
Μια τέτοια περίπτωση μας έκαναν γνωστή κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί της περιοχής.
Πρόκειται για ακίνητο εμβαδού τεσσάρων στρεμμάτων που βρίσκεται «φάτσα» στην οδό Πανεπιστημίου, απέναντι από το Α' δημοτικό νεκροταφείο.
Το μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου (περίπου 80%) είχε απαλλοτριωθεί πριν από πολλά χρόνια. Απέμενε το υπόλοιπο 1/5, το οποίο απαλλοτριώθηκε πρόσφατα. Το αποτέλεσμα ήλθε μετά από πίεση που άσκησαν οι εκλεγμένοι των παρατάξεων «Πρωτεύουσα Ξανά» του Γρηγόρη Αλεξόπουλου και «Πάτρα Ενωμένη» του Νίκου Παπαδημάτου, στο Αρκτικό Διαμέρισμα.
Ο σύμβουλος του 1ου διαμερίσματος εκτιμά ότι το ζήτημα θα πρέπει να προωθηθεί πλέον στην αρμόδια αντιδημαρχία για να προχωρήσει την απαλλοτρίωση και να διερευνηθούν ζητήματα που σχετίζονται με την αποδέσμευση του ακινήτου από την επαγγελματική χρήση που έχει σήμερα.
Ανάλογες περιπτώσεις, όπως αυτή της Πανεπιστημίου, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν και άλλες το επόμενο διάστημα από κατοίκους συνοικιών της Πάτρας που βλέπουν να κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό οι δεσμευμένοι κοινόχρηστοι χώροι. Είναι προφανές ότι οι δημοτικοί πόροι, και όποιοι άλλοι τεθούν στη διάθεσή του από διάφορες πηγές (π.χ. Πράσινο Ταμείο κ.ά.), δεν είναι ανεξάντλητοι. Δικαιούνται όμως οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά της πόλης με ανάλογο πρόβλημα να ελπίζουν ότι μπορεί να σωθεί και η δική τους πλατεία, όπως έγινε και στην περίπτωση της πλατείας Καλλιπάτειρας.