ΠΑΤΡΑ: Ιστορική φωτογραφία από τότε που τα ΝΕΑ είχαν γραφείο στην Πάτρα

Η χθεσινή μέρα για «Τα Νέα» ήταν ιστορική. Η έκδοση του τελευταίου φύλλου αποτέλεσε την αφορμή για να θυμηθούμε την περίοδο που η «καρδιά» της εφημερίδας στην Πάτρα χτυπούσε στον αριθμό 262 της οδού Κορίνθου (4ος όροφος). Το γραφείο των «Νέων» δεν αποτελούσε μόνο τον χώρο για την συγγραφή ειδήσεων, αλλά και έναν ζεστό χώρο φιλοξενίας ανθρώπων της πολιτικής, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Ηταν η μοναδική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας που διατηρούσε γραφείο στην Πάτρα (φιλοξενώντας στον ίδιο χώρο «Το Βήμα», τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» και την αθλητική «Ομάδα»). Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1979 με τον αείμνηστο δημοσιογράφο Γιάννη Βουλδή. Συνέχισε με τον πρόωρα χαμένο Γιάννη Ε. Διακογιάννη -ως φοιτητή- που τον είχε επιλέξει ο υπεύθυνος επαρχιακού ρεπορτάζ Νίκος Κακαουνάκης, θυμάται ο επί σειρά ετών ανταποκριτής των «Νέων», Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος. Ο ίδιος εντάχθηκε στο σχήμα το 1986 με την αποχώρηση του Γ. Διακογιάννη. Στα αθλητικά των «Νέων» είχαν εργαστεί για ένα διάστημα και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Αναστασόπουλος και Στάθης Κεραμιδάς. Το γραφείο της Πάτρας λειτούργησε μέχρι που ξέσπασε η κρίση, το 2010.

ΣΤΕΚΙ
«Αποτελούσε στέκι πολιτικών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών και προσωπικοτήτων από τους χώρους του πολιτισμού και του αθλητισμού» μας είπε ο Π. Θεοδωρακόπουλος. Η λίστα είναι ενδεικτική: Ασημάκης Φωτήλας, Γιώργος Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Ανδρέας Καράβολας (πριν εκλεγεί δήμαρχος), ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Χρήστος Παπανικολάου (τ. παγκόσμιος ρέκορντμαν στο επί κοντώ), ο Κώστας Δαβουρλής κ.ά. Από εκεί περνούσαν και όλοι οι Αθηναίοι δημοσιογράφοι που έρχονταν στην Πάτρα για ρεπορτάζ ή για αναψυχή. Εκπληξη ένιωσε ένα πρωί ανοίγοντας την πόρτα, όταν αντίκρισε τον δημοσιογράφο Γιάννη Καψή και μια άλλη μέρα τον Λευτέρη Παπαδόπουλο (σε ενδιάμεση στάση με προορισμό τη Ζάκυνθο).

 

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
«Νιώθω σαν να έχω χάσει έναν πολύ δικό μου άνθρωπο. Συντριβή. Θλίψη…» μας απάντησε ο Π. Θεοδωρακόπουλος στο ερώτημα πώς αισθάνεται βλέποντας χθες το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας. «Δεν ξέρω αν θα είμαι σε θέση να ανοίξω ξανά την εφημερίδα» πρόσθεσε. Θυμάται με νοσταλγία τον δάσκαλο και φίλο Λέοντα Καραπαναγιώτη, διευθυντή των «Νέων». Μιλούσε σε όλους με σεβασμό και χρησιμοποιούσε την προσφώνηση: «Κύριε συνάδελφε».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Μιχάλης Βασιλάκης)