ΠΑΤΡΑ: Η Art in progress…. Μεταμορφώνει από τον Ιανουάριο κτίρια της πόλης

«Η διαφορά μεταξύ νόμιμης και παράνομης τοιχογραφίας είναι οι άδειες – η τέχνη παραμένει τέχνη», δήλωσε  ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος, ο ιθύνων νους πίσω από μία ομάδα που έχει βάλει σκοπό να μετατρέψει την Πάτρα σε γκαλερί. Η Art in Progress, όπως ονομάζεται η πρωτοβουλία «από τα σπλάχνα της κοινωνίας των πολιτών, με παιδιά από την ίδια την πόλη», δεύτερη χρονιά, το 2018, σχεδιάζει να ζωγραφίσει τους τοίχους της Πάτρας.

Το ανοικτό κάλεσμα προς τους Πατρινούς έχει γίνει και, όπως πληροφορούμαστε, επτά κτίρια, πολλά εξ αυτών εξαώροφα ή οκταώροφα, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε οι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες του δρόμου, που θα καλέσει η Art in Progress στην Πάτρα, να κάνουν τα... μαγικά τους. Μεταξύ των κτιρίων, και το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Το Art Walk, όπως ονομάζεται το φεστιβάλ τέχνης του δρόμου, θα πραγματοποιηθεί Μάιο και Ιούνιο του 2018, γι’ αυτό και η ομάδα έχει ήδη απευθύνει ανοικτό κάλεσμα, αλλά «ώς τότε υπάρχει πολύ τρέξιμο. Να πάρουμε υπογραφές και άδειες από τους συνιδιοκτήτες όλων των κτιρίων, από την αρχαιολογική υπηρεσία ή την πολεοδομία και, τελικά, να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται, ώστε η Art in Progress να μετατρέψει την Πάτρα σε γκαλερί καθιστώντας την κόμβο τέχνης», όπως δηλώνει ο Κλεομένης Κωστόπουλος.

Η πατρινή πρωτοβουλία, που έχει επανειλημμένως ταράξει τα στάσιμα συνδικαλιστικά νερά της εγχώριας τέχνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει οργανώσει ένα ολόκληρο, παράλληλο πρότζεκτ για την πόλη, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, εικαστικών, στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία όπου η οπτική επαφή του κατοίκου και του επισκέπτη με την τέχνη θα είναι αναπόδραστη. Σύμφωνα με το πλάνο που καταρτίζεται με επιτόπιες καταγραφές των «μπαλκονιών» της Πάτρας (Ψηλαλώνια, σκαλοπάτια Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου κ.λπ.) αλλά και των εισόδων, εξόδων, πλατειών και παραλιακού μετώπου της πόλης, ο πολίτης και ο επισκέπτης της Πάτρας θα έχουν, αν όχι και απτική, σίγουρα οπτική επαφή με την υπαίθρια, αστική γκαλερί.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο της Art in Progress αλλά και για το πώς μπορείτε να σχεδιάσετε τους τοίχους σας, μπορείτε να επικοινωνείτε στο 6948098744 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής ή να στείλετε email στο [email protected]

Εργο του LAKE στην οδό Υψηλάντου

Η γνωστή πολυκατοικία στην οδό Γεροκωστοπούλου