ΠΑΤΡΑ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η νεαρή τοξοβόλος που διαπρέπει Πανελλαδικώς – ΦΩΤΟ | dete

ΠΑΤΡΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η νεαρή τοξοβόλος που διαπρέπει Πανελλαδικώς - ΦΩΤΟ

της Μαρίας Ανδριέλου

H Χριστιάννα Κωνσταντινίδη είναι 24 ετών και ήδη έχει στο ενεργητικό της σημαντικές διακρίσεις. Ξεκίνησε την τοξοβολία το 2011, έχει  συμμετάσχει σε διασυλλογικούς αγώνες, Πελλοπονησιακούς & Ιόνιων Νήσων αλλά και σε Πανελλήνιους ενώ έχει διακριθεί 3 φορές στην 3η θέση. Στόχος της είναι να πετύχει ακόμα καλύτερες διακρίσεις φτάνοντας στο όνειρό της που δεν είναι άλλο από  την συμμετοχή της στους ολυμπιακούς αγώνες.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό το άθλημα;

Η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την τοξοβολία ήταν στα πλαίσια της κατασκήνωσης, όταν ακόμη πήγαινα δημοτικό. Από τότε μού κέντρισε το ενδιαφέρον. Μετά από αρκετά χρόνια όταν θέλησα να ασχοληθώ με κάποιο άθλημα, η τοξοβολία ήταν η πρώτη μου επιλογή.

Τι πιστεύεις πως σου προσφέρει;

Η τοξοβολία είναι ένα φαινομενικά εύκολο και ίσως μονότονο άθλημα για πολλούς. Όμως η αλήθεια είναι πως απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και περισσότερο ακόμη, τεχνική. Αυτό που προσφέρει σε εμένα προσωπικά, είναι η ικανοποίηση του να ξεπερνάω κάθε φορά τις δυνατότητες του εαυτού μου.

Έχεις διακριθεί 3 φορές στην 3η θέση, μίλησέ μας γι αυτό…

Κάθε αγώνας που διεξάγεται αποτελεί μία πρόκληση για όλους τους αθλητές/τριες που συμμετέχουν. Η κατάκτηση της τρίτης θέσης στους αγώνες Γ.Δ. Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων αποτελεί κάτι θετικό και όμορφο για την μέχρι τώρα πορεία μου. Στο μέλλον  θέλω να πετύχω και καλύτερες διακρίσεις, για το λόγο αυτό συνεχίζω την προσπάθεια και τις προπονήσεις.

Σε ποιες αποστάσεις ρίχνεις;

Στους αγώνες κλειστού χώρου η απόσταση στην οποία ρίχνω είναι τα 18 μέτρα. Στους ανοιχτούς αγώνες οι βολές στον Αναπτυξιακό αρχίζουν από τα 30 και φτάνουν έως τα 70 μέτρα, η οποία είναι και η Ολυμπιακή απόσταση.

Σκέφτεσαι να πας σε Ολυμπιακούς αγώνες;

Το όνειρο κάθε αθλητή ή αθλήτριας είναι να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι και το δικό μου όνειρο και επομένως προσπαθώ να κατακτήσω πρώτα το όριο που θα μου δώσει θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πώς βλέπεις το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού;

Όσο υπάρχουν άτομα που ασχολούνται κι ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό, πάντα θα υπάρχει μέλλον.

Πόσες ώρες την ημέρα αφιερώνεις στην προπόνηση;

Οι προπονήσεις στον Α.Σ.Προαστείου πραγματοποιούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα. Προσπαθώ τουλάχιστον να καλύπτω 2 με 3 ώρες την ημέρα προπόνησης, όμως και τις υπόλοιπες ημέρες πάντα ασχολούμαι είτε με τεχνική είτε αποκομίζοντας γνώσεις σχετικά με το άθλημα.

Η τοξοβολία τι σημαίνει για σένα;

Η τοξοβολία για μένα σημαίνει πολλά. Πρώτα απ’όλα είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα με το οποίο αξίζει να ασχοληθείς και να πάρεις πολλά από αυτό. Είναι ένα άθλημα ευγενές, κατά το οποίο σε έναν αγώνα με συμμετοχές πάνω από 100 με 200 άτομα διαπιστώνει κανείς πόσο ευγενικά και αθλητικά κυριολεκτικά συμπεριφέρονται οι αθλητές. Είναι ατομικό αλλά και ομαδικό άθλημα, εφ’ όσων οι τρεις καλύτεροι αθλητές/τριες στον κάθε αγώνα συναρτήσει των επιδόσεών τους τους, συγκροτούν το ομαδικό της ομάδας τους.

Ποια τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει για την τοξοβολία;

Στην τοξοβολία όλα είναι σημαντικά, μαθαίνονται όμως στην διαδρομή, καθώς ασχολείσαι. Είχα την τύχη να είμαι σε έναν Σύλλογο που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το άθλημα. Να σας αναφέρω μόνο ότι μέλος και προπονήτρια του Συλλόγου είναι η μοναδική Ελληνίδα διεθνής κριτής με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της.

Αν άλλαζες άθλημα, ποιο θα διάλεγες;

Η τοξοβολία σαν άθλημα και χόμπι με καλύπτει πλήρως, μου προσφέρει όλα όσα έχω αναφέρει προηγουμένως. Είναι πολύ ενδιαφέρον να αγωνίζεσαι άνευ προβλήματος ορίου ηλικίας. Είναι καταπληκτικό να βλέπεις πεντάχρονα κι εξάχρονα να αγωνίζονται σε επίσημους αγώνες με το ίδιο πάθος που αγωνίζονται οι ενήλικοι! Αν πάντως άλλαζα άθλημα θα με συγκινούσε να ασχοληθώ με την ιππασία.

Πες μας μία αθλήτρια – πρότυπο για σένα;

Έχω σαν πρότυπο την Ελληνίδα αθλήτρια της τοξοβολίας Ψάρρα Ευαγγελία, η οποία έχει συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες και πάντα αγωνίζεται με πάθος.

Εκτός από τον αθλητισμό ασχολείσαι και με την ποίηση – λογοτεχνία, υπάρχει κάτι που να σε εμπνέει;

Πράγματι, η λογοτεχνία και η ποίηση είναι δύο ακόμη αδυναμίες μου. Αν θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει κάποιος που να με εμπνέει, θα έλεγα πως είναι ο Μενέλαος Λουντέμης. Διαβάζω τα έργα του από μικρή και αποτελεί πλέον τον αγαπημένο μου λογοτέχνη.

Τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Καθώς αποφοίτησα προσφάτως θα προσπαθήσω να διαθέσω περισσότερο χρόνο στην τοξοβολία προκειμένου να έχω καλύτερες επιδόσεις.  Παράλληλα συνεχίζω την προσπάθεια να βρω μία εργασία ώστε να μπορώ να συνδυάσω το ερασιτεχνικό μου χόμπι με αυτήν.