ΠΑΤΡΑ: Η απάντηση του Μητροπολίτη στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο ρατσιστής δεν είμαι | dete

ΠΑΤΡΑ: Η απάντηση του Μητροπολίτη στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο ρατσιστής δεν είμαι

O σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος απήντησε στην ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του περί της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου ως ρατσιστικές. Πιο συγκεκριμένα ο κ.κ. Χρυσόστομος ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τις εκδηλώσεις για την 53η επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα το σαββατοκύριακο 23 και 24/9, ανέφερε τα εξής:

«Δεν έχω να δώσω καμία απάντηση. Εγώ έχω πάντα την ευθύνη των λόγων μου, μιλώ με τα λόγου γνώσεως. Τα παιδιά όλα τα αγαπάμε και δέχομαι την κριτική. Διάβασα αυτά που είπαν, τους εκφράζω την αγάπη μου και ανά πάσα στιγμή είμαι έτοιμος να διαλεχθούμε εάν θέλουν και εδώ στο γραφείο μου».

Ο κ.κ. Χρυσόστομος επανέλαβε τις απόψεις του ότι «ο κόσμος και η κοινωνία μας έχει πάρει τον κατήφορο. Είμαι ανοικτός να κουβεντιάσω το θέμα με τον οποιοδήποτε και αν κάνω λάθος και μου το αποδείξετε, εγώ είμαι έτοιμος να ζητήσω συγγνώμη. Αλλά να ξέρετε ότι εγώ δεν νοιάζομαι ούτε για τον εαυτό μου, ούτε για τίποτε άλλο, αλλά νοιάζομαι για τον άνθρωπο, ο οποίος είναι εικόνα Θεού.

Όταν μέσα από οποιοδήποτε νομοθέτημα ή οποιαδήποτε προσπάθεια θεωρώ ότι γίνεται προς απαξίωση του ανθρωπίνου προσώπου οφείλω να το εκφράσω και να το καταγγείλω, όχι μόνον ως Επίσκοπος που πρωτίστως έχω το χρέος να το πράξω αλλά και ως άνθρωπος. Ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του.

Εγώ δέχομαι την κριτική και προσκαλώ τα παιδιά να έρθουν στο γραφείο μου να συζητήσουμε την άποψή μου. Η πόρτα μου είναι ανοικτή και εδώ στο Επισκοπείο. Δέχομαι οποιαδήποτε κριτική, όμως δεν θα πάψω ποτέ να λέγω αυτό που πιστεύω ως Αρχιερεύς και ως Έλληνας πολίτης και έχω κάθε δικαίωμα δημοκρατικό να το εκφράζω. Δεν κάνω καμία πολιτική, ούτε έκανα ποτέ στη ζωή μου και ούτε θέλω να θίξω κανέναν. Οποιοδήποτε θεωρώ ότι προσπαθεί να θίξει το ανθρώπινο πρόσωπο, εγώ θα είμαι αντίθετος.

Διότι εκείνο που έχω επωμιστεί είναι η ευθύνη απέναντι στο Θεό και τον άνθρωπο, να αγαπώ τον Θεό και τον άνθρωπο».

Τέλος κ.κ. Χρυσόστομος αναφορικά με τον χαρακτηρισμό «ρατσιστής» είπε:

«Τουλάχιστον 12,5 χρόνια που βρίσκομαι στην Πάτρα, ήμουν εκ των πρώτων που έτρεχα εδώ κι εκεί για τους μετανάστες. Με τον καταυλισμό, θυμίζω ότι καθημερινά είχα “επιβάλλει” στις ενορίες, να προσφέρουμε τρεις με τέσσερις χιλιάδες μερίδες φαγητό, με κυλιόμενο πρόγραμμα. Κι όταν σημειώθηκαν άλλες παραβατικές συμπεριφορές, μπήκα στη μέση για να μην γίνουν ρίξεις ημών και υμών.

Αντιλαμβάνεστε ότι μόνον ρατσιστής δεν είμαι και δεν θα μπορούσα να είμαι διότι ο ρατσισμός δεν έχει καμία σχέση με την ορθόδοξη πίστη μας και όποιος είναι ρατσιστής δεν έχει καμία θέση στην ορθόδοξη Εκκλησία.

Εμείς, αγαπάμε τους ανθρώπους αδιακρίτως γλώσσης, φυλής και θρησκεύματος. Αγαπάμε την πίστη μας και την πατρίδα μας.

Έχουμε φθάσει στο σημείο όταν λέμε αγαπάμε την πίστη μας και θυσιαζόμαστε για αυτήν να είμαστε ρατσιστές. Όταν λέμε ότι αγαπάμε πρωτίστως την πατρίδα μας και μετά όλο τον άλλο κόσμο, να είμαστε εθνικιστές. Αυτό δεν το δέχομαι. Δηλώνω ότι αγαπώ την πίστη μου και γι’ αυτό έγινα καλόγηρος. Πρέπει να αγαπάμε και να τιμούμε την πίστη μας, γι’ αυτό βαπτιστήκαμε χριστιανοί, ν’ αγαπάμε την οικογένειά μας και την προστατεύουμε γιατί είναι ιερός θεσμός, ν’ αγαπάμε την πατρίδα μας και όλο τον κόσμο. Κατ’ αυτό τον τρόπο πρέπει να πολιτευόμαστε και να βαδίζουμε.

Δεν έχω προσωπικά, κανένα θέμα με οποιαδήποτε άνθρωπο ή ιδιαιτερότητα. Εγώ, εξομολογώ ανθρώπους που έρχονται καθημερινά στην πόρτα μου, συμπάσχω και συμπονώ μαζί τους και προσπαθώ να τους δείξω όλη μου την αγάπη και μετέχω στην προσπάθεια που κάνουν να ξεπεράσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα τους.

Η αγάπη μου είναι δεδομένη προς πάσαν κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι, «αυτό είναι άλλο από την προσπάθεια να πάμε στον κατήφορο και να απαξιώνεται διαρκώς η ανθρώπινη υπόσταση».