ΠΑΤΡΑ: Διευρύνεται το "μέτωπο" αντιδράσεων για τη συγχώνευση της Γ' ΔΟΥ

Διευρύνεται το κύμα των αντιδράσεων για το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο η Πάτρα θα μείνει με μια μόνο εφορία, αφού προτείνεται η συγχώνευση της Γ’ ΔΟΥ  στην Α’ ΔΟΥ.

Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει οι δήμαρχοι Δυτικής Αχαϊας, Χρήστος Νικολάου και Ερυμάνθου, Θάνος Καρπής, καθώς οι επιχειρηματίες και οι φορολογούμενοι από τις πιό πάνω περιοχές, υπάγονται και εξυπηρετούνται στη Γ’ ΔΟΥ Πατρών.

Παράλληλα, εκπρόσωποι φορέων (ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δ.Ο.Υ, Αχαϊας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Τρύφωνας Καββαθάς, ο ειδικός γραμματέας της Ενωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αχαϊας, Δημήτρης Μποκάρης και ο αντιπρόεδρος της ΔΑΚΕ Εφοριακών, Πάνος Σακελλαρόπουλος, με τοποθετήσεις τους, εξέφρασαν τη διαφωνία τους, στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση, αιτιολογώντας τις θέσεις τους, που συνοψίζονται σε ταλαιπωρία των φορολογουμένων, σε επιβάρυνση για τους υπαλλήλους κ.α.

ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται στην Πάτρα, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος έχει προσκληθεί για να παραστεί στα επίσημα εγκαίνια της Α΄ Δ.Ο.Υ. Πατρών, στον οποίο θα τεθούν όλες οι αντιρρήσεις και τα επιχειρήματα,  για την αλλαγή της απόφασης του.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετατέθηκε για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου το προγραμματισμένο για την Πέμπτη ραντεβού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων επί του επίμαχου σχεδίου των συγχωνεύσεων.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ Γ’ Δ.Ο.Υ.

Κύκλοι  υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, υπενθύμιζαν ότι η Γ’ ΔΟΥ Πατρών, βραβεύτηκε από την ΑΔΑΕ για τις επιδόσεις της το 2017, παρά το γεγονός ότι διαθέτει λιγότερους υπαλλήλους από την Α’ ΔΟΥ ( 65 έναντι 92).
Παράλληλα στη Γ’ ΔΟΥ τηρούνται περίπου 192.000  προσωπικά ΑΦΜ και 14.000 εταιρικά ΑΦΜ, ενώ κάθε χρόνο οι δηλώσεις που υπάγονται ανέρχονται σε 102.000, περίπου και των νομικών προσώπων σε 10.000.

Μεγαλύτερος είναι επίσης, ο αριθμός των εσόδων, των εσόδων από ΦΠΑ, οι επιστροφές κ.α.

Με την παράθεση των στοιχείων αυτών, γίνεται σαφές γιατί επιβάλλεται να διατηρήσει την αυτονομία της, η Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών, που –σύμφωνα με τους ιδιους κύκλους- στεγάζεται σε ένα κτίριο απόλυτα εξυπηρετικό, με κλίμακες, ασανσέρ κ.α., ενώ παράλληλα παρέχει την δυνατότητα στους (500 περίπου) καθημερινά συναλλασσόμενους, για ολιγόλεπτη στάση ή στάθμευση, σε  δημόσια πάρκινγκ.

Στη Βουλή το θέμα από τον Νίκο Νικολόπουλο

«Η συγχώνευση της Α’ με την Γ’ ΔΟΥ Πάτρας θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση», επισημαίνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ζητάει να αναθεωρηθεί η σχετική απόφαση.

Ο βουλευτής, υπογραμμίζει ότι η συγχώνευση θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για 120.000 φορολογούμενους και οι ουρές και η ταλαιπωρία θα είναι αναπόφευκτες εάν όλη η Πάτρα, η Δυτ. Αχαΐα και η Ερυμάνθεια εξυπηρετούνται σε ένα κτίριο.

Επίσης, δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και διαφόρους φορείς, με αποτέλεσμα να επηρεασθεί αρνητικά η συνεργασία των επαγγελματικών κλάδων που έχουν άμεση σχέση με την λειτουργία των Δ.Ο.Υ., όπως οι λογιστές – φοροτεχνικοί, αλλά και οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός υποθέσεων, που δεν εξυπηρετείται μέσω του μηχανογραφικού συστήματος και απαιτείται η φυσική παρουσία στις εν λόγω υπηρεσίες.

 

Πλ. Μαρλαφέκας: «Αναγκαία η συνέχιση της λειτουργίας της»

Παρέμβαση για την αναγκαιότητα της συνέχισης της λειτουργίας της Γ’  Δ.Ο.Υ. Πατρών αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα από το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας ερωτηθείς από την «Π.Γ.» ανέφερε πως «με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκύπτει η αδήριτη ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της Γ΄ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε από την πλευρά μας με τεκμηριωμένο τρόπο να παραμείνει ανοικτή η Γ΄Δ.Ο.Υ. προς εξυπηρέτηση των μελών μας και των πολιτών της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και της Ερυμάνθειας».

Π. Μαντάς: «Μια ακόμα δυσλειτουργία»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Βιομηχανιών Πάτρας (ΣΕΒΙΠΑ) Πέτρος Μαντάς εκτιμά πως το γεγονός ότι όλη η Αχαΐα θα εξυπηρετείται από μια μόνον Δ.Ο.Υ. θα προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία.

«Όσο κι αν έχει προχωρήσει η ψηφιακή πλατφόρμα για την διεκπεραίωση υποθέσεων υπάρχουν ακόμα αρκετές ενέργειες που απαιτούν τη φυσική παρουσία των συναλλασσομένων σε μια Δ.Ο.Υ. Εάν κλείσει η Γ΄ Δ.Ο.Υ. Πάτρας εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό θέμα όχι μόνον για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ αλλά και για τους πολίτες. Διότι, ακόμα δεν έχουμε φθάσει το επίπεδο ωριμότητας της ψηφιακής πλατφόρμας ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις από το κλείσιμο μιας υπηρεσίας που εξυπηρετεί τόσο μεγάλο αριθμό φορολογουμένων πολιτών. Θεωρώ ότι θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά προτού ληφθεί οριστική απόφαση για τη συγχώνευση των Υπηρεσιών καθώς εάν κλείσει η Γ΄ Δ.Ο.Υ. θα προκληθεί μια ακόμη σοβαρή δυσλειτουργία», ανέφερε ο κ. Μαντάς.

Μάλιστα, σημείωσε πως η διοίκηση της ΣΕΒΙΠΑ έχει ζητήσει από μέλη και εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν προτάσεις αναφορικά με τις παρενέργειες της υπερσυγκέντρωσης υπηρεσιών πέραν του θέματος της απόστασης.