ΠΑΤΡΑ: Διαδίκτυο, έκκριση ντοπαμίνης, εξάρτηση - Συμπεράσματα έρευνας

Αντιμέτωποι με προβλήματα, κοινωνικής αποξένωσης, κατάθλιψης, αυξημένου άγχους, επιθετικότητας έρχονται οι άνθρωποι που εθίζονται στο διαδίκτυο.
Σε αρκετές δε περιπτώσεις λειτουργεί ως προθάλαμος για την επέκταση των εξαρτήσεων σε αλκοόλ και ναρκωτικά όπως επισημάνθηκε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του διήμερου επιστημονικού συμποσίου που διοργάνωσε το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Ο ηλεκτρονικός εθισμός δεν διαφέρει από τους άλλους καθώς κι αυτός προκαλεί την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει πως, όταν γίνει προσπάθεια απεξάρτησης το άτομο θα εμφανίσει συμπτώματα στέρησης.
Το θέμα της εξάρτησης προσέγγισαν χθες από απόψεως γενετικής ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταμάτης Αλαχιώτης.
Ο γιατρός και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών Χρήστος Γκρεκιώτης ανέλυσε τη λειτουργία του φέϊσμπουκ ως μέσου χειραγώγησης συνειδήσεων.
Ωστόσο η αρνητική χρήση της τεχνολογίας αποτελεί καρπό της έλλειψης ψηφιακής παιδείας όπως υπογράμμισε η υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Β' Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού Αρτεμις Τσίτσικα.

ΜΕΤΡΑ
Οι γονείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα ως μέσο απασχόλησης των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:
  • Από μικρή ηλικία θα πρέπει να τίθενται όρια (για πολλά θέματα) και να τηρούνται μέσα στην οικογένεια.
  • Αφιερώστε χρόνο και διάθεση ώστε να ασχοληθείτε με θέματα διαδικτύου μαζί με τα παιδιά.
  • Τοποθετείστε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο, ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα απομόνωσης του παιδιού.
  • Χρήση φίλτρων για επιβλαβείς ιστοσελίδες και συμμετοχή στις επιλογές του εφήβου (χωρίς υπερβολές ή/και παράλογες απαγορεύσεις), συμβάλλουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.
  • Ενημερώστε τα παιδιά με απλά λόγια από μικρή ηλικία για τα φαινόμενα «εθισμού» και παρενόχλησης.
  • Μην χρησιμοποιείτε τη χρήση του υπολογιστή για επιβράβευση ή τιμωρία