ΠΑΤΡΑ: Δεν μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις αγροτικών ζημιών γιατί τους υποχρεώνουν μετακινήσεις… με ΚΤΕΛ | dete

ΠΑΤΡΑ: Δεν μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις αγροτικών ζημιών γιατί τους υποχρεώνουν μετακινήσεις... με ΚΤΕΛ

Έωλες παραµένουν οι εκτιµήσεις ζηµιών στις καλλιέργειες, παρά την ψήφιση της τροπολογίας Αποστόλου την περασµένη Τετάρτη. Η µείωση 40% στα οδοιπορικά, συνιστά αιτία πολέµου για τους υπαλλήλους, που καλούνται να ξεκινήσουν την πολύπλοκη διαδικασία των εκτιµήσεων, ώστε να αποµακρυνθεί εντελώς από τον ορίζοντα το σενάριο ακόµη και επιστράτευσής τους, που «έπαιξε» κάποια στιγµή.

Πώς θα γίνει αυτό, ενώ οι «µάρτυρες» και τα πειστήρια της ζηµιάς έχουν εξαφανιστεί, είναι ένα ερώτηµα, που καλούνται ν’ απαντήσουν οι διοικούντες. Οι οποίοι, εκτός απροόπτου και ελλείψει χρόνου, κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε µια λύση, µε κατά προσέγγιση εκτιµήσεις, µε όχι και τόσο δίκαιο αποτέλεσµα για τους αγρότες.

Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόµενοι πάντως την Παρασκευή διεµήνυσαν, πως η τροπολογία, όπως διατυπώθηκε, δεν λύνει το πρόβληµα, καλώντας παράλληλα τα µέλη του Συλλόγου, να µην χρησιµοποιήσουν ξανά τα ιδιόκτητα αυτοκίνητά τους, προκειµένου να πάνε να κάνουν εκτιµήσεις στο χωράφι. Κάτι που ενδεχοµένως θ’ αφήσει ζηµιές χωρίς εκτίµηση και τους αγρότες εκτεθειµένους απέναντι σε νέα τυχόν κακά καιρικά φαινόµενα, που θα υποβαθµίσουν τις σοδειές. Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι πως οι εκτιμητές θα πάνε στα χωράφια με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ κάτι που σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις θα γίνουν με πολύ αργούς ρυθμούς...

Εργαζόμενοι ΕΛΓΑ Πάτρας: «Δεν απεργούμε και δεν απέχουμε από το εκτιμητικό έργο»

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ Πάτρας σχετικά με το θέμα του εκτιμητικού έργου από τις ζημιές στην περιοχή της Ηλείας. Σε αυτή αναφέρουν πως με την εφαρμογή του νέου νόμου επηρεάστηκε η λειτουργία του ΕΛΓΑ με προβλήματα στις μετακινήσεις, καθώς οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι υποχρεούνται να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να φτάσουν στο χωράφι που θα κάνουν εκτίμηση. Κάτι που καθιστά την διενέργεια εκτιμήσεων σε πολλές περιοχές αδύνατη, αφού δεν υπάρχει συγκοινωνιακή κάλυψη.

«Από την 1/1/2016 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4336/14/8/2015 που επηρεάζει και τη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α. Σύμφωνα με αυτόν έγινε αδύνατη η σωστή λειτουργία του Οργανισμού γιατί, αφενός δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στις εντολές μετακίνησης και αφετέρου, οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι υποχρεώνονται να μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα κ.λ.π) καθώς η χρήση των Ι.Χ. τους γίνεται απαγορευτική, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δυσχερής ή και αδύνατη, η διενέργεια εκτιμήσεων στο μεγαλύτερο αριθμό των τοπικών κοινοτήτων, αφού δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνιακή κάλυψη.
Επίσης πλήττεται  σοβαρά και το πλαίσιο συνεργασίας του ΕΛ.Γ.Α με τους συνεργάτες ανταποκριτές των Δήμων όλης της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά συνεχίσαμε απρόσκοπτα το έργο μας μέχρι τέλος Απριλίου, βασιζόμενοι στις διαβεβαιώσεις, του Υπουργείου και της Διοίκησης, ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα.
Από 25/04 εντάθηκε η προσπάθεια τόσο από το σωματείο εργαζομένων όσο και από τη διοίκηση για να περάσει η τροπολογία εξαίρεσης του οργανισμού χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Την 06/07/2016 ψηφίστηκε άλλη τροπολογία, η οποία εκτός από τα θεσμικά όχι μόνο δε λύνει κανένα πρόβλημα αλλά αυξάνει κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα με τη χρήση μισθωμένων αυτοκινήτων (ταξί, ενοικιαζόμενα), παρά τις  έντονες αντιδράσεις στον υπουργό α) της Διοίκησης β) των εργαζομένων γ) βουλευτών της αντιπολίτευσης δ)εκπροσώπων των αγροτών πανελλαδικά.

Ο ΕΛ.Γ.Α, ως ο μόνος μη κερδοσκοπικός γεωργοασφαλιστικός Οργανισμός δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς την οικονομική στήριξη του Κράτους, με κύρια έσοδα τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, προστατεύει την αγροτική δραστηριότητα από φυσικούς κινδύνους παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης του εισοδήματος των αγροτών.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α, παρά την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους που έχουν υποστεί, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Έλληνα αγρότη κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Γεννάται το ερώτημα γιατί ένας υγιής Οργανισμός που δεν επιβαρύνει καθόλου τον Κρατικό Προϋπολογισμό οδηγείται στην απαξίωση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΓΑ ΠΑΤΡΑΣ»

Πηγή: ilialive