ΠΑΤΡΑ: Γελένα Γερασίμοβιτς, «φόρτυ και ½ (μύησις)» στο θέατρο Λιθογραφείον | dete

ΠΑΤΡΑ: Γελένα Γερασίμοβιτς, «φόρτυ και ½ (μύησις)» στο θέατρο Λιθογραφείον

Την απάντηση θα την πάρουμε την Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Μαΐου στο θέατρο Λιθογραφείον, που παρουσιάζει την ανατρεπτική, κωμική, σατιρική περφόρμανς της παγκοσμίου φήμης βαλκάνιας περφόρμερ Γελένα Γερασίμοβιτς, «φόρτυ και ½ (μύησις)».

«Είναι εμπνευσμένο από την έννοια του Τίποτα που ορθώνεται στη σημερινή Τέχνη και όχι μόνο...», μας λέει η Ελένη Γερασιμίδου, η οποία υπογράφει και τα κείμενα της παράστασης, και συνεχίζει: «Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του έργου ήταν η παγκοσμίου φήμης, βαλκανικής καταγωγής performer... Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Ο παραληρηματικός χιουμοριστικός λόγος που χρησιμοποιείται στο έργο, δεν αναφέρεται μόνο στην καλλιτεχνική αποτελμάτωση που βιώνουμε αλλά και στην κοινωνικοπολιτική».

Η Γερασίμοβιτς, εμπνέεται από  την περφόρμανς της «συμπατριώτισσάς» της, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, που έγινε το 2010 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, όπου για όσες ώρες ήταν ανοιχτό το μουσείο, η Αμπράμοβιτς καθόταν σιωπηλή και ακίνητη πίσω από ένα τραπέζι, χωρίς να έχει το δικαίωμα να πιει, να φάει ή να πάει στην τουαλέτα, ενώ το κοινό μπορούσε να καθίσει απέναντί της όσο επιθυμούσε και να κάνει ό,τι θέλει.

Η παράσταση «φόρτυ και ½», όμως, ξεκινάει από αυτή την αφετηρία και προοδευτικά την αφήνει πίσω της για να πάει σε άλλους δρόμους και να σατιρίσει τη σημερινή κοινωνική και πολιτική κατάσταση.

Η παρουσία της Γελένα Γερασίμοβιτς επί σκηνής προκαλεί αντιδράσεις, αναρωτήσεις, ανησυχίες, αγανάκτηση-ευχαρίστηση και πολύ γέλιο! Η παράσταση απευθύνεται σε κοινό ανοιχτό στις καλλιτεχνικές προκλήσεις και έτοιμο να συμμετάσχει ενεργά στα θεατρικά δρώμενα.

Διερωτώμενοι αν χρειάζεται να γνωρίζουμε το έργο της Αμπράμοβιτς για να καταλάβουμε τα όσα διαδραματίζονται επί σκηνής, η Ελένη Γερασιμίδου μας λέει: «Θα έλεγα στους θεατές να έχουν το μυαλό τους ανοιχτό, να γελάσουν, και αν δεν γνωρίζουν την Αμπράμοβιτς την οποία αναφέρουμε, δεν έχει καμία σημασία. Στην πορεία θα καταλάβουν για τι πράγμα μιλάω».

Συνεργούς έχει το alter ego της, Αντώνη Ξένο, και το Άλλο (βουβό) , Αγγελική Ξένου.

Ο τίτλος παραμένει ένα μυστήριο… είστε σε θέση να το ανακαλύψετε;

Οι απαντήσεις στο Θέατρο Λιθογραφείον Μαιζώνος & Τριών Ναυάρχων,  Δευτέρα 15 & Τρίτη 16 Μαΐου 21:30. Κρατήσεις στο 2610 328394, ή με μήνυμα στην σελίδα του θεάτρου στο Facebook.