ΠΑΤΡΑ: Αυτή είναι η λύση που προτείνει ο Κώστας Πελετίδης για τα σκουπίδια | dete

ΠΑΤΡΑ: Αυτή είναι η λύση που προτείνει ο Κώστας Πελετίδης για τα σκουπίδια

Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή (ΔσΠ), κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών, ταφή των υπολειμμάτων και ενός μέρους των εναπομενόντων συμμείκτων σε νέο ΧΥΤΑ που θα κατασκευασθεί και θα λειτουργήσει με ευθύνη του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ είναι το πλάνο που υιοθετεί η Δημοτική Αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πάτρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το άλλο μέρος των συμμείκτων, που δεν θα ξεπερνάει το 1/3 των αποβλήτων του Δήμου Πατρέων, μπορεί να διατίθεται, επίσης, σε μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης του ΦΟΔΣΑ.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή παραπέμπει στον ΦΟΔΣΑ ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης και της υλοποίησης του σχεδιασμού, ενώ μείζον ζήτημα συνιστά η χρηματοδότηση για την οποία η Δημοτική Αρχή ε[πιμένει ότι θα πρέπει να είναι κρατική. Γι αυτό και δηλώνει:

"Θα αξιοποιήσουμε την λαϊκή κινητοποίηση για να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση, απαιτώντας η λειτουργία των μονάδων και συνολικά η διαχείριση να χρηματοδοτηθεί από το κράτος".

Τα σχέδια ξεδιπλώθηκαν σήμερα στην κοινή σύσκεψη των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας  το μεσημέρι. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και οι Δήμαρχοι Αιγιαλείας Αθανάσιος Παναγόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής και Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς.

Με βάση τα όσα ανέφετε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, προϋποθέσεις για την υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) που θα δοθεί τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση και θα κληθεί να εγκρίνει το Δημοτικό  Συμβούλιο είναι :

1)Η χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών, υποδομών–εξοπλισμού αποκλειστικά και καθ’ ολοκληρία από Κρατικούς πόρους ή προγράμματα σαν Δημόσια Έργα,

2) Η δυνατότητα πρόσληψης από το Δήμο όλου του νέου απαιτούμενου εργατοτεχνικού -επιστημονικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα,

3) Η συνεργασία του Δήμου Πατρέων με την Περιφέρεια, με  όμορους ή και άλλους Δήμους σε κοινές δράσεις και λειτουργίες.