ΠΑΤΡΑ: Από κέντρο αποτέφρωσης νεκρών σε φάρμα; – Μέχρι και άλογα υπάρχουν στον χώρο | dete

ΠΑΤΡΑ: Από κέντρο αποτέφρωσης νεκρών σε φάρμα; - Μέχρι και άλογα υπάρχουν στον χώρο

Στις αρχές του 2018 δήλωνε ο Δήμος Πατρέων ότι θα ξεκινούσε την κατασκευή του κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στον χώρο του βιοτεχνικού πάρκου. Στη χθεσινή μας επίσκεψη βρήκαμε στο οικόπεδο οικοδομικά υλικά (και δύο άλογα…). Αλλά η εικόνα που αντικρίσαμε δεν παρέπεμπε σε εργοτάξιο.
Το ακίνητο που προορίζεται για αποτεφρωτήριο καταλαμβάνει έκταση 10 στρεμμάτων, μέσα σε δημοτικό οικόπεδο στο ΒΙΟΠΑ, που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Γλαύκου. Στη διάθεση του δήμου είναι να προχωρήσει ή να «παγώσει» την κατασκευή του.
Αυτό που προκαλεί όμως αρνητική εντύπωση είναι η «παραίτηση» του δήμου από την υποχρέωση που έχει να κρατάει το οικόπεδο σε καλή κατάσταση, σε αναμονή της αξιοποίησης που θα επιλεγεί τελικά. Προφανώς τα άλογα δεν είναι δημοτικά… Φανταζόμαστε ότι το ίδιο ισχύει και για τα άχρηστα υλικά που έχουν εναποτεθεί μέσα στο περιφραγμένο (;) οικόπεδο. Για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ακίνητο μας μίλησαν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο ΒΙΟΠΑ. Αλλοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να αντιδράσουν, καθώς πιστεύουν ότι η εικόνα της εγκατάλειψης είναι προτιμότερη από την αξιοποίηση μέσω της κατασκευής και λειτουργίας αποτεφρωτηρίου νεκρών.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε να ακούσουμε νεότερα για την μονάδα καύσης νεκρών από το προηγούμενο φθινόπωρο. Ηταν τότε που η «Π» μίλησε με τον συλλογικό φορέα που προωθεί την καύση των νεκρών στην Ελλάδα, εκπρόσωπος του οποίου εξέφραζε την άποψη ότι η Πάτρα έχει μείνει πίσω στην κατασκευή του αποτεφρωτηρίου καίτοι ξεκίνησε πρώτη από όλες τις πόλεις στην Ελλάδα και με ιδιόκτητο οικόπεδο για να το χωροθετήσει.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ