ΠΑΤΡΑ: Αναστάτωση και ανησυχία στους αναπληρωτές | dete

ΠΑΤΡΑ: Αναστάτωση και ανησυχία στους αναπληρωτές

Αναστάτωση και ανησυχία έχει δημιουργηθεί στους αναπληρωτές συναδέλφους εκπαιδευτικούς από τις προωθούμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τον τρόπο πρόσληψής τους την επόμενη σχολική χρονιά.

Οι άνθρωποι που τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης στήριξαν το δημόσιο σχολείο σε κάθε γωνιά της πατρίδας περίμεναν το μόνιμο διορισμό τους, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών. Τώρα, διαπιστώνουν πως το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται και επιπλέον πολλοί φαίνεται να πέφτουν θύματα εξυπηρέτησης ομάδων συμφερόντων, που ασκούν επιρροή στους κύκλους του Υπουργείου, πιέζοντας για θέσπιση κριτηρίων που τους ευνοούν. Έτσι, πολλοί κινδυνεύουν να μείνουν την επόμενη σχολική χρονιά άνεργοι.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η κάλυψη όλων των πραγματικών κενών εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς, γιατί όπως δήλωσε προσφάτως ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Πελεγρίνης «…εάν δε γίνουν αυτές οι προσλήψεις, είναι αμφίβολο ότι θα λειτουργήσουν τα σχολεία».

Όσο για σύστημα πρόσληψης, πρέπει να είναι ενιαίο για τους αναπληρωτές και τους μόνιμους διορισμούς, καθώς και να διέπεται από τα ίδια κριτήρια. Η ισχυρή μοριοδότηση επίσης, της προϋπηρεσίας, όπως γίνεται στο υπόλοιπο Δημόσιο, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Επιτέλους, η πολιτική ηγεσία ας αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ένα θέμα που αφορά την αγωνία χιλιάδων ψυχών, που στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς βρίσκονται με τη βαλίτσα στο χέρι, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί που υπαγορεύουν κάθε φορά οι ανάγκες της εκπαίδευσης. Ας σταματήσει τους αιφνιδιασμούς και ας προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς με ένα αξιοκρατικό και κοινά αποδεκτό με τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών σύστημα πρόσληψης.

 

Τάσος Σταυρογιαννόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας

Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αχαΐας