ΠΑΤΡΑ: Έδερνε την γυναίκα του στη μέση του δρόμου… μπροστά στα παιδιά! - Αυξάνονται οι «νταήδες»

Δεν πίστευαν στα μάτια τους περίοικοι της οδού Μεσολογγίου βλέποντας έναν άνδρα… να πλακώνει στο ξύλο τη σύζυγό του… μπροστά στα έντρομα μάτια των δύο ανήλικων παιδιών του. Τα οποία ούρλιαζαν βλέποντας τον «νταή» πατέρα να χτυπά τη μάνα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα κρατούσε κάποια χρήματα προκειμένου να πληρώσει τα ενοίκια που όφειλε και εκείνος… αποφάσισε να «τσαμπουκά» να της τα πάρει για να …. διασκεδάσει με τους φίλους του. Το ζευγάρι είναι σε διάσταση, ωστόσο οι επισκέψεις του «νταή» είναι συχνές. Μέχρι και η Αστυνομία εκλήθη προκειμένου άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να επιληφθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος άνδρας δημιουργεί συνεχώς επεισόδια καίτοι έχει εγκαταλείψει το σπίτι του. Και φυσικά δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Όπως έχουμε ξαναγράψει, αστυνομικοί παρεμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα σε επεισόδια με πρωταγωνιστές… εν διαστάσει συζύγους (ή και συζύγους που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι αλλά διαπληκτίζονται).

Κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες πεθαίνουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ, δηλαδή 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας 15 και άνω, έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας.

Επίσης  13 εκατομμύρια γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών κατά τη διεξαγωγή της πανευρωπαϊκής έρευνας είχαν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο.

Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και διακρίνεται σε 3 βασικές μορφές: α) Την ψυχολογική βία, πού διακρίνεται σε λεκτική κακομεταχείριση, εξύβριση, πρόκληση φόβου και ψυχολογικής εξάρτησης λόγω ταπείνωσης, οικονομική στέρηση και συνεχή και συστηματικό έλεγχο της κοινωνικής ζωής των άλλων μελών. β) Τη σωματική βία, που αφορά πράξεις που γίνονται με πρόθεση πρόκλησης πόνου ή τραυματισμού και περιλαμβάνει διακυμάνσεις βίας από το "απλό χαστούκι" μέχρι το σοβαρό τραυματισμό ή και την απόπειρα ανθρωποκτονίας. γ) Τη σεξουαλική κακοποίηση, η οποία αφορά τον εξαναγκασμό ενός μέλους της οικογένειας σε σεξουαλική συνεύρεση με το θύτη. Κυμαίνεται μεταξύ του συζυγικού βιασμού μέχρι και την αιμομιξία και συνήθως πλαισιώνεται από τις δύο παραπάνω μορφές, τη σωματική και την ψυχολογική βία.

Νομικά η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα τιμωρείται από τον Οκτώβριο του 2006, με την ψήφιση του νόμου 3500/2006 και με την εφαρμογή του από την 25η Νοεμβρίου του 2007, που είναι και η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.