Πατραϊκός: Οι υδρογονάνθρακες φέρνουν 300 θέσεις εργασίας | dete

Πατραϊκός: Οι υδρογονάνθρακες φέρνουν 300 θέσεις εργασίας

Ενθαρρυντικές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αλλά και νοτίως της Κρήτης, προκύπτουν από τις μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η απερχόμενη διοίκηση της εταιρείας, οι μελέτες σε ανεξερεύνητες περιοχές του Ιονίου εστιάζει, στο κεντρικό Ιόνιο και στηρίχθηκε στην επεξεργασία σεισμικών δεδομένων για την απεικόνιση ακριβούς βάθους των γεωμετρικών δομών.
Στη μελέτη του Ιονίου έχουν συμπεριληφθεί οκτώ προϋπάρχουσες γεωτρήσεις και 30 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.800 χλμ.
Στον Πατραϊκό κόλπο, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να γίνει από τα ΕΛΠΕ, εντός του έτους, ενώ είναι σε εξέλιξη και οι ερευνητικές εργασίες στην ΒΔ Πελοπόννησο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τις έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Στον Πατραϊκό κόλπο, εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθει ένα μέσο κοίτασμα πετρελαίου 120 εκατομμυρίων βαρελιών, κάτι που θα σημάνει την δημιουργία 300 νέων άμεσων θέσεων εργασίας και άλλων 1.000 έμμεσων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της 25ετούς παραγωγής, το κοινωνικό προϊόν που υπολογίζεται ότι θα παραχθεί εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ (120 εκατ. ευρώ ετησίως) ενώ τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου εκτιμώνται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ 20 εκατ. ευρώ θα κατευθύνονται κάθε χρόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικά 4,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Οι μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναφέρουν ότι, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης εντόπισαν γεωλογικές δομές που μοιάζουν με εκείνες των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ζορ στην Αίγυπτο και Λεβιάθαν στο Ισραήλ.
Η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη γειτνιάζει με άλλη, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ - Τotal - Exxonmobil και στην οποία υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα. Επίσης, βρίσκεται κοντά στην περιοχή που καλύπτει η άκυρη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Η κυβέρνηση, πάντως, κρατά χαμηλούς τόνους, δεδομένου ότι πρόκειται για μελέτες σε πρώιμο στάδιο, που δεν προδικάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, η ύπαρξη ή μη υδρογονανθράκων σε κάποια περιοχή μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο από γεωτρήσεις και η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί.
Η τεχνική μελέτη της ΕΔΕΥ για την περιοχή νοτίως της Κρήτης όπως και η αντίστοιχη για την περιοχή του Ιονίου είναι διαθέσιμες στις εταιρείες που είχαν αγοράσει σεισμικά δεδομένα στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων το 2012, δηλαδή τις ελληνικές ΕΛΠΕ και Energean και τις πολυεθνικές Total, ExxonMobil και Repsol.
Η μελέτη για τη Ν. Κρήτη, στην οποία έχουν συμπεριληφθεί 15 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.500 χλμ., περιλαμβάνει επικαιροποιημένο χάρτη των λασποηφαιστείων με ερμηνεία, η οποία προσφέρει πληροφορίες για την ηλικία των πετρωμάτων που είναι βαθιά θαμμένα στο υπέδαφος, τη θερμική ωριμότητα και το περιεχόμενο της οργανικής ύλης.
Η ΕΔΕΥ με την ανακοίνωσή της παροτρύνει εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις.

 

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεχνικών μελετών της ΕΔΕΥ, επειδή έγινε ερήμην του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκειά του. «Είναι τεχνικές πληροφορίες που το υπουργείο δεν θέλει να σχολιάσει», τόνιζαν χθες κύκλοι του ΥΠΕΝ φανερά ενοχλημένοι από τη στάση της υπό παραίτηση διοίκησης.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ