Παρανομία στο φούλ στο Διβάρι του Πάπα! Μετά τις τσιπούρες… αλιεύουν τόνους αχιβάδων – “Κοιμάται” η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου | dete

Παρανομία στο φούλ στο Διβάρι του Πάπα! Μετά τις τσιπούρες... αλιεύουν τόνους αχιβάδων - "Κοιμάται" η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου

Να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, δίχως λήψη του παραμικρού μέτρου φύλαξης, δείχνουν οι υπεύθυνοι του Ναυτικού Οχυρού στον Αραξο, με την έλλειψη μέτρων προστασίας του να καθιστά - υπ' ευθύνη των διοικούντων - τη δημόσια περιουσία έρμαιο παράνομων αλιέων και την τήρηση της νομιμότητας στο «Διβάρι του Πάπα» ανέκδοτο για τους...«παροικούντες την Ιερουσαλήμ»!
Παρά τις διαμαρτυρίες και τα απανωτά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα , η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου κάνει πως δεν ακούει ή δεν βλέπει, την ώρα που κάτοικοι και παλιότεροι εκμεταλλευτές του χώρου μιλούν ακόμα και για στελέχη των ΕΔ (με εντοπιότητα από εκεί) που δεν θέλουν να εμπλακούν στο κυνήγι των αδίστακτων ψαράδων, για λόγους πολλαπλώς ερμηνευόμενους!
Η απουσία μέτρων εκτροχιάζει, μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ, τους «καλογαφάδες» του Διβαριού, που μετά τις μεγάλες μπάζες τσιπούρας (ακόμα και 800 κιλά στη μαύρη αγορά) τώρα ετοιμάζονται για το «χρυσάφι» της λίμνης.
Οι ψαριές τελευταία δεν είναι καλές, αφού τα κιλά ψαριού λιγόστευσαν (5-6 κιλά) και οι επιτήδειοι από την περιοχή, ετοιμάζονται να ριχθούν με τα μούτρα στην αλιεία Αχιβάδων!
Η Αχαγιά βοά για την κατάσταση στο Διβάρι, που με το δυνατό φως του φεγγαριού (έως αρχές Μαρτίου) οι δράστες θ' αφήνουν παραταύτα άνετα τ' αυτοκίνητά τους στην άκρη της λίμνης και με τις βάρκες τους θα ψαρεύουν αχιβά, οι μεγαλύτερες ποσότητες του οποίου θα δοθεί σε έμπορο της Αλεξανδρούπολης, ελλείψει ενδιαφερόμενου τοπικού εμπόρου.
Η έντονη φημολογία θέλει κάποιους από τους παράνομους αλιείς να είναι εκ των «μνηστήρων» του Διβαριού, η μίσθωση του οποίου είναι σε εκκρεμότητα κατόπιν τριών απανωτών ναυαγίων, που οφείλεται στο υψηλό τίμημα και στις ασύμφορες οικονομικές εγγυήσεις. Ετσι κάπως, αφού ορισμένοι δεν μπορούν να το «χτυπήσουν», ξεδίνουν παρανομούντες ως σαν να μη θέλουν να νομιμοποιηθεί η κατάσταση, προτιμώντας ένα Διβάρι...«ξέφραγο αμπέλι».
Η νέα διοίκηση της ΝΔΙ είχε πάντως υποσχεθεί τη φρούρηση του Διβαριού, ακόμα και με τοποθέτηση καμερών, κάτι που μέχρι τώρα όμως όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά η κατάσταση τείνει επιδεινούμενη, που απαιτήθηκε η παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, από το οποίο ζητήθηκε το σύνολο των ρεπορτάζ της «Πελοποννησου».

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ