Παρέμβαση Τσιγκρή σε Βορίδη για πατάτες, καρπούζια και σταφύλια

20.09.2020 / 10:52
image-2

Με παρεμβάσεις του προς τον Υπουργό Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής ζητάει τη στήριξη των παραγωγών πατάτας, καρπουζιού και σταφυλιού της Αχαΐας. 

Στις ερωτήσεις του που κατέθεσε στη Βουλή, ο Αχαιός βουλευτής, επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας επηρέασαν αισθητά τη ζήτηση του καρπουζιού, της πατάτας και του σταφυλιού, η οποία περιορίστηκε σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των τιμών διάθεσης των προϊόντων. 

Ειδικότερα, όπως αναλύει ο Αχαιός  βουλευτής, οι εξαγωγές πατάτας μειώθηκαν και τα ναύλα διπλασιάστηκαν για τις εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης, ενώ πλέον οι τιμές διάθεσης του προϊόντος κυμαίνονται από 0,20 έως 0,25 λεπτά το κιλό. 

Παράλληλα, η μέση τιμή του καρπουζιού κυμάνθηκε φέτος από 4 έως 6 λεπτά το κιλό, όταν την ίδια περίοδο πέρσι κυμαινόταν από 22 έως 23 λεπτά το κιλό και ενώ το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 800 ευρώ. 

Όπως τόνισε ο κ. Τσιγκρής στις ερωτήσεις του προς τον κ. Βορίδη, οι μεγάλες οικονομικές απώλειες που έχουν υποστεί οι αγρότες δεν τους επιτρέπουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, την εφορία και τη Δ.Ε.Η., ενώ καθίσταται δύσκολη η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. 

Συνεπώς, τονίζει στις ερωτήσεις του ο Αχαιός βουλευτής της Ν.Δ. και προκειμένου να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, «είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων που πλήττονται, όπως η στρεμματική ενίσχυση, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αναστολή των πληρωμών σε τράπεζες, εφορία, Ε.Φ.Κ.Α και ΔΕΗ, καθώς και η επιδότηση των ναύλων στις μεταφορές». 

Ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, ρωτάει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό τη λήψη μέτρων στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και πότε αυτές θα εφαρμοστούν._

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα