Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για Frigoglass | dete

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για Frigoglass

Τη διασφάλιση της 5ήμερης εργασίας τους διεκδικούν οι 70 εργαζόμενοι στη βιομηχανία παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων FRIGOGLASS ΑΒΕΕ, οι οποίοι εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Η εταιρεία FRIGOGLASS ΑΒΕΕ αποτελεί μια πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και είναι εισηγμένη στο Ελληνικό χρηματιστήριο.
Διατηρεί το μοναδικό της εργοστάσιο στην Ελλάδα, στην Κ. Αχαΐα του Νομού Αχαΐας και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην Αθήνα.
Η εργοδοσία της επιχείερωρησης, κάνοντας χρήση του αντιλαϊκού οπλοστασίου, που έχουν νομοθετήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, επιχειρεί, ιδιαίτερα τα τελευταία 8 χρόνια, την ολοένα και πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων σε αυτή.
Κατά την αναδιάρθρωση του ομίλου, το 2009, η Εταιρεία προχώρησε στην απόλυση 100 και πλέον εργαζομένων (με τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης») και υποβάθμισε παραγωγικά τη μονάδα, μειώνοντας στο ελάχιστο τις παραγωγές.
Ωστόσο, κατά την τριμερή συνάντηση, που έλαβε χώρα την άνοιξη του 2009 στο Υπουργείο Εργασίας επί της Υφυπουργείας της κ. Καλατζάκου, η Εταιρεία δεσμεύτηκε για τη διατήρηση και ανάπτυξη της μονάδας με πιλοτικές παραγωγές μοντέλων ψυγείων και γενικά με εισαγωγή νέων δραστηριοτήτων. Παρά τις δεσμεύσεις όμως, η εταιρεία συνέχισε την υποβάθμιση της μονάδας. Έτσι, μετά τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι ετέθησαν σε διαθεσιμότητα περίπου 5 μηνών. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα το 2012, οι εργαζόμενοι ετέθησαν σε εκ περιτροπής τριήμερη εργασία για διάστημα 8 μηνών. Την επόμενη χρονιά (2013) επιβλήθηκε και πάλι μονομερώς εκ περιτροπής τριήμερη εργασία για διάστημα 9 μηνών. Το Σεπτέμβριο του 2013, με τη λήξη της επιχειρησιακής σύμβασης, κι ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν ακόμη σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους μείωση μισθών κατά 26% προκειμένου να επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, για να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, η Εταιρεία με δελτία τύπου στα ΜΜΕ της περιόδου, μιλούσε για επενδύσεις 800 χιλιάδων ευρώ, και για την ανάπτυξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, που θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα του εργοστασίου και την πενθήμερη απασχόληση των εργαζομένων.
Το επόμενο διάστημα υπήρξε αναντιστοιχία παραγωγικών επενδύσεων, δραστηριοτήτων και αναγκών, σε σχέση με τη βιωσιμότητα του εργοστασίου και την πλήρη απασχόληση των εργαζομένων. Έτσι σήμερα, τέλος Μαΐου 2017, και ενώ δυο μήνες πριν υπογράφτηκε επιχειρησιακή σύμβαση που αναφερόταν ρητά στη διατήρηση «εύρυθμης λειτουργίας εργασιακών σχέσεων», η εταιρεία επανήλθε απαιτώντας για τρίτη φορά εκ περιτροπής τριήμερη εργασία για 6 μήνες, με βάση τους μειωμένους μισθούς (αθροιστική μείωση εισοδημάτων εργαζομένων 66%).
Επειδή αποτελεί πάγια τακτική των εργοδοτών να αξιοποιούν το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχει ψηφιστεί από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, ώστε να ρίξουν τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας έτσι την αύξηση της κερδοφορίας τους,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην εταιρεία FRIGOGLASS ΑΒΕΕ;