Παρέμβαση για το θέμα της ιλαράς από την Ε. Κονιδάρη

Της

ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗ

μέλους του Τομέα Υγείας της ΝΔ

Η έλλειψη σχεδιασμού, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, στη διαχείριση της ιλαράς, εκθέτει τη δημόσια υγεία σε σοβαρό κίνδυνο.

Η περιφέρειά μας είναι ανάμεσα σε αυτές που έχουν χτυπήσει κόκκινο λόγω των πολλών περιστατικών που έχουν αναφερθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα κρούσματα είναι σχεδόν καθημερινά. Θα περιμένουμε το επόμενο θανάσιμο περιστατικό ή θα δράσουμε;

Ως μέλος του Τομέα Υγείας της ΝΔ αισθάνομαι την ανάγκη της δημόσιας παρέμβασης και να ζητήσω τη λήψη μέτρων για την προστασία της κοινωνίας μας. Επιβάλλεται η ανάπτυξη σχεδιασμού αντιμετώπισης του συγκεκριμένου υγειονομικού μετώπου.

Και σχεδιασμός σημαίνει:

Α) Ορισμός δημόσιων δομών υγείας στην Αχαΐα στις οποίες μπορούν να προσέρχονται   οι πολίτες για να ελέγξουν, δωρεάν, την ανοσία τους στον ιό της ιλαράς.  Στις ίδιες δομές να μπορούν να εμβολιαστούν εφόσον το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης δείχνει ανεπάρκεια.

Β) Οργανωμένος έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού όλων των υγειονομικών μονάδων της περιοχής.

Γ) Οργανωμένη και συστηματική παρέμβαση στους καταυλισμούς των Ρομά της περιοχής μας με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε μέλη του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Δ) Έλεγχος και εμβολιασμός των μεταναστών που εγκαταβιούν στους άτυπους καταυλισμούς Λαδόπουλου και πρώην ΑΒΕΞ.

Η πολιτεία δυστυχώς πιάστηκε απροετοίμαστη και συνεχίζει να αντιμετωπίζει παθητικά το μείζον αυτό υγειονομικό ζήτημα. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας  εγκαίρως έθεσε το ζήτημα ζητώντας τη λήψη μέτρων. Ωστόσο στις εκκλήσεις του δεν υπήρξε ανταπόκριση.  Ίσως στην παρούσα φάση θα πρέπει σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (Υγειονομική Περιφέρεια, νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, Πανεπιστήμιο, ΑΤΕΙ, Περιφερειακή Διεύθυνση της Εκπαίδευσης κ.ά.)  να αναλάβει ενεργό δράση και να πρωτοστατήσει στην οργάνωση ενός δικτύου προστασίας της δημόσιας υγείας. Και σε αυτό οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι μας.