Παπακωνσταντίνου: Ο Παπανδρέου δεν έπρεπε να πει τη φράση «λεφτά υπάρχουν» | dete

Παπακωνσταντίνου: Ο Παπανδρέου δεν έπρεπε να πει τη φράση «λεφτά υπάρχουν»

H Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, καθώς το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Economics.

«Προοπτική τέταρτου μνημονίου υπάρχει, ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συμπερίληψης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έκδοσης ομολόγων στις διεθνείς αγορές», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν και σημείωσε ότι ο ίδιος δε θεωρεί την ελάφρυνση ως το Άγιο Δισκοπότηρο. «Μπορείς να ξεφορτωθείς όλο το χρέος, αν όμως δεν έχεις διορθώσει τους θεσμούς και δεν έχεις κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε θα καταλήξεις και πάλι στο ίδιο σημείο», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, μέρος του προβλήματος είναι πως πολλοί Έλληνες βρίσκονται σε άρνηση για την αιτία του προβλήματος. «Αν ο κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει πως κάποιες σκοτεινές δυνάμεις συνωμότησαν εναντίον μας για να μας κλέψουν την εθνική κληρονομία –άποψη που δυστυχώς υπερισχύει- τότε δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να εφαρμόσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις αν κατηγορούν τις εξωτερικές δυνάμεις ότι τις αναγκάζουν να λάβουν μέτρα.

Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ψήφισε ένα λαϊκιστικό κόμμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τα κεντρώα κόμματα της χώρας θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε εκτενείς αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης την οποία υπηρέτησε αναφορικά με τον χειρισμό των δημοσιονομικών μεγεθών και την έλευση του πρώτου μνημονίου.

Αναφέρθηκε αρχικά στη φράση «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου: «Εάν γνωρίζαμε από πριν την έκταση της καταστροφής, θα είχαμε διαφορετική οπτική γωνία. Ωστόσο, μετανιώνω που αυτή η φράση εκστομίστηκε, διότι απομονώθηκε. Εάν διαβάσετε τη φράση, δε λέει απλά ότι χρήματα υπάρχουν – λέει ότι χρήματα υπάρχουν αν κάνεις αυτό με τη φοροδιαφυγή, αν κάνεις εκείνο με τις δαπάνες.

Αλλά η φράση μεταφέρθηκε ως είχε και έγινε το λάβαρο εκείνων που είπαν ‘μας εξαπατήσατε’. (...) Παρόλα αυτά, μακάρι να μην το είχαμε πει ποτέ. Αλλά το θέμα είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις την πλήρη έκταση μέχρι να καθίσεις εκεί».

Σημείωσε, επίσης ότι  «η Ελλάδα δεν ήξερε πώς να καταρτίσει έναν ετήσιο προϋπολογισμό πριν από το 2010. Είναι ένα λυπηρό γεγονός, αλλά είναι η αλήθεια. Έμαθε πώς να καταρτίζει έναν ετήσιο προϋπολογισμό όταν το κλιμάκιο του ΔΝΤ ήρθε και μαζί καταφέραμε επιτέλους να φτιάξουμε έναν σωστό προϋπολογισμό, με τον τρόπο που το κάνουν άλλες χώρες».