Παλιά ιστορία οι «μπίζνες» με τις πτυχιακές και τις εργασίες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ | dete

Παλιά ιστορία οι «μπίζνες» με τις πτυχιακές και τις εργασίες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μέχρι τα έδρανα της Βουλής έφθασε το θέμα της αντιγραφής εργασίας από 106 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων καθώς πήρε διαστάσεις πολιτικής κόντρας ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Γιατί όμως προκάλεσε τόσο σάλο το περιστατικό της αντιγραφής; Ένας λόγος είναι ίσως η έκταση του παραπτώματος αφού εμπλέκονται 106 φοιτητές.

Είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας; Προφανώς και όχι αφού αποτελεί κοινό μυστικό η αντιγραφή και δη η αγοραπωλησία εργασιών από φοιτητές. Σε κάποιες περιπτώσεις από πίσω υπάρχει μια πραγματική «μπίζνα» με φοιτητές μεγάλων εξαμήνων ή απόφοιτους που έναντι αμοιβής που πολλές φορές ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ δέχονται να συγγράψουν πτυχιακές εργασίες και όχι μόνο. Μάλιστα για κάποιους αποτελεί πλέον … επάγγελμα αφού το μοναδικό τους εισόδημα εξασφαλίζεται από τις πωλήσεις εργασιών. Σε κάποιες περιπτώσεις δε την «μαύρη αυτή εργασία» αναλαμβάνουν  μέχρι και φροντιστήρια.

Η απάντηση στο τι κερδίζουν οι «αγοραστές» - φοιτητές, είναι εύκολη. Αφενός χρόνο και λιγότερο «τρέξιμο» αφού η σύνταξη και η δημιουργία μιας επιτυχημένης πτυχιακής εργασίας που να αποφέρει καλό βαθμό χρειάζεται μέχρι και 6 μήνες δουλειάς. Αφετέρου καταφέρνουν να πάρουν συντομότερα  το πτυχίο τους με αποτέλεσμα να προηγηθούν στην αγορά εργασίας! Αλλοι πάλι για να γλιτώσουν έξοδα διαβίωσης, αφού «ξεμπερδεύουν» με την Σχολή και φεύγουν νωρίτερα από την πόλη που τους «φιλοξενεί»… με το αζημίωτο!

Ωστόσο στην περίπτωση των 106 φοιτητών πολλά ερωτηματικά προκαλεί ότι οι περισσότεροι είναι πρωτοετείς φοιτητές, που σημαίνει ότι δεν τους πίεζε ούτε ο χρόνος ούτε τα χρήματα αφού έχουν αρκετά χρόνια φοίτησης μπροστά τους.

Αλήθεια τώρα που το θέμα πήρε διαστάσεις τι θα αλλάξει στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ; Θα γίνει πιο αυστηρός ο έλεγχος; Ή μήπως η παρέμβαση ορισμένων φοιτητικών παρατάξεων ναυποστηρίξουν τους 106 φοιτητές θα «στείλει την μπάλα στην εξέδρα» και θα μετατρέψει το θέμα από αυστηρά πειθαρχικό σε πεδίο πολιτικής κόντρας με αποτέλεσμα να ξεχαστεί τελικώς η σοβαρότητα του;

Είναι πάντως βέβαιο πως ο «καρκίνος» της πληρωμής συγγραμμάτων, σημειώσεων, εργασιών και πτυχιακών δεν θεραπεύεται στα Ανώτατα ιδρύματα. Και η ανακάλυψη από τον καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Γιώργο Ανδρουλάκη μάλλον… σε «φούσκα» θα εξελιχθεί. Το «απόστημα» έσπασε για ένα τμήμα, μία σχολή, μία εξεταστική. Και το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για όσους παλεύουν στο να ισχύει η ισονομία μεταξύ των φοιτητών των Πανεπιστημίων.