Πέθανε ο τελευταίος επιζών από τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς στην Ήπειρο

30.09.2020 / 16:30
γκο-1-187

Γεννημένος στην εξορία, κοντά στο Ερζερούμ, ο μπαρμπα Σάββας Λώλος, από την Πράσαρη της Κερασούντας, ο τελευταίος εν ζωή πρόσφυγας πρώτης γενιάς από όσους εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 χρόνων.

Τον Μάιο, τον είχε συναντήσει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο σπίτι του στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας, σε βαθιά γεράματα να ψελλίζει όσα θυμόταν από παιδί, ενώ με το βλέμμα και τα χέρια προσπαθούσε να μας μεταφέρει τον πόνο του ξεριζωμού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ», Στέλλα Χαϊτίδου, αποχαιρέτησε τον μπάρμπα Σάββα με μία ανάρτηση-κατάθεση ψυχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο μπαρμπα Σάββας μας… Ο τελευταίος επιζών από τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς στην περιοχή μας. Αγαπητέ μας Μπαρμπα Σάββα σήμερα κλείνεις με τον κύκλο της ζωής σου την ιστορία των προσφύγων της πρώτης γενιάς. Παίρνεις μαζί σου τον πόνο και το δάκρυ των χιλιάδων ξεριζωμένων και σφαγιασθέντων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Από σήμερα θα είσαι μαζί τους. Στη μορφή σου βλέπαμε την “Πατρίδα”. Μέσα από τις διηγήσεις σου ταξιδέψαμε στις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι παππούδες μας. Η Πράσαρη της Κερασούντας το χωριό σου. Το σπίτι σου πίσω από την εκκλησία της Παναγίας. Η Ν. Σαμψούντα Πρέβεζας το νέο χωριό σου. Θα μας λείψει η καλοσυνάτη σου αγκαλιά, το γλυκό χαμόγελό σου… Καλό σου ταξίδι… “Αητέντς επαραπέτανεν Ψηλά ς σα επουράνια… “».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα