Πέθανε ο Πιερ Μπουλέζ | dete

Πέθανε ο Πιερ Μπουλέζ

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Πιερ Μπουλέζ. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο Μπουλέζ άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη στο σπίτι του στο Μπάντεν-Μπάντεν, στη Γερμανία.

«Για όλους εκείνους που τον γνώρισαν και που κατάφεραν να εκτιμήσουν τη δημιουργική ενέργειά του, τις καλλιτεχνικές αξιώσεις του και τη γενναιοδωρία του, η παρουσία του θα παραμείνει ζωντανή» αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας.

Ο Μπουλέζ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας, ο οποίος κατάφερε να ανανεώσει το πρόσωπο της κλασικής μουσικής.

Συνέθεσε σημαντικά έργα κλασικής μουσικής, ενώ διετέλεσε διευθυντής ορχήστρας και επίσημος συνθέτης σε ορχήστρες όπως αυτή του Κάρνεγκι Χολ, η Συμφωνική του Σικάγου, η ορχήστρα του Κλίβελαντ των ΗΠΑ, η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης.
Το 1975 ίδρυσε και ανέλαβε τη διεύθυνση (έως το 1991) του φημισμένου Ινστιτούτου Μουσικής Έρευνας και Συνεργασίας (IRCAM) στο Παρίσι, ενός από τα πιο πρωτοποριακά ηλεκτρονικά στούντιο στον κόσμο, και τον επόμενο χρόνο εξελέγη καθηγητής του Collège de France.

Από τις γνωστότερες συνθέσεις του είναι το «Νυφικό πρόσωπο» (Le Visage Nuptial, 1947-50) για σόλο, χορωδία και ορχήστρα, το «Σφυρί χωρίς αφέντη» (Le Marteau sans Maître, 1953-54) για κοντράλτο και οργανικό συγκρότημα και το «Πτυχή προς πτυχή, πορτρέτο του Μαλαρμέ» (Pli selon Pli, Portrait de Mallarmé, 1957-62) για σοπράνο και οργανικό συγκρότημα.