Πάτρα: 50% η πτώση της ζήτησης στη φοιτητική κατοικία – Οι τιμές – Οι περιοχές που προτιμούν

08.09.2020 / 4:55
Enoikiazetai-05-810x501-1

Πάνω από 50% είναι η πτώση της ζήτησης της φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς που βλέπουν το ενδιαφέρον κυρίως εξαιτίας της πανδημίας να είναι μειωμένο σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του real estate στην Πάτρα που γνωρίζουν ότι ο κλάδος της φοιτητικής κατοικίας είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στην αχαϊκή πρωτεύουσα, τα πράγματα δεν εξελίσσονται και τόσο καλά ούτε σε αυτόν τον τομέα.

Το ποσοστό πτώσης σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά ξεπερνά το 50% και αγγίζει ίσως το 60%, τουλάχιστον με τα μέχρι ώρα δεδομένα. Το ενδιαφέρον μέχρι ώρας έχει να κάνει σχεδόν αποκλειστικά με τους πρωτοετείς φοιτητές και μάλιστα αρκετοί από αυτούς μαζί με τους γονείς τους εμφανίζονται να είναι διστακτικοί στο να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα. Περιμένουν τις εξελίξεις της πανδημίας.

Οι πρωτοετείς που έχουν μπει σε σχολές οι οποίες δεν έχουν εργαστήρια δεν δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στο να ενοικιάσουν ένα διαμέρισμα τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Επιλέγουν την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το ενδιαφέρον στηρίζεται έτσι κυρίως σε πρωτοετείς και σε σπουδαστές που έχουν εργαστήρια με αναγκαστική παρουσία στις σχολές τους.

Η προσφορά έτσι είναι αρκετά μεγάλη, την ίδια στιγμή που υπάρχει μία άνοδος στις τιμές η οποία στην Πάτρα κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του 12%.

Τι περιοχές και διαμερίσματα θέλουν

Οι φοιτητές ενδιαφέρονται κυρίως για ανακαινισμένες και σύγχρονες  κατοικίες, όχι τόσο για παλαιά διαμερίσματα που να βρίσκονται εντός του ιστορικού κέντρου της Πάτρας ή περιμετρικά αυτού, στις περιοχές της Αγίας Σοφίας και των Υψηλών Αλωνίων.

Εκτός αυτού υπάρχει ενδιαφέρον και για τις περιοχές που βρίσκονται σε σχετική κοντινή απόσταση με το Πανεπιστήμιο (Αγυιά, κυρίως η περιοχή γύρω από το γήπεδο της Παναχαϊκής), ενώ σε αντίθεση με άλλες χρονιές υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και για τα διαμερίσματα γύρω από την περιοχή του ΤΕΙ (όχι πάντα απαραίτητα από σπουδαστές).

Πάντως, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην ανακαινισμένη κατοικία.

Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες τα διαμερίσματα είτε γκαρσονιέρες, είτε δυάρια που δεν έχουν ανακαινιστεί και είναι παλιά, το πιθανότερο είναι να μείνουν αδιάθετα.

Οι τιμές στο κέντρο και περιμετρικά
Ο μέσος όρος τιμής για μία γκαρσονιέρα στο κέντρο ξεκινά από 300 έως 350 ευρώ, ενώ για τα δυάρια από τα 400 με 450 ευρώ (μιλάμε πάντα για ακίνητα είτε ανακαινισμένα, είτε δεκαετίας).

Στις περιοχές περιμετρικά του κέντρου (Αγία Σοφία, Αγυιά κτλ) οι τιμές πέφτουν κατά 40 με 50 ευρώ στο περίπου (ανάλογα με τη περιοχή), ενώ στα παλαιότερα διαμερίσματα οι τιμές πέφτουν ακόμα πιο κάτω και διαμορφώνονται ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι τιμές είναι λογικές και η προσφορά τόσο μεγάλη, ειδικότερα φέτος, που ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει ό,τι θέλει και να εξυπηρετηθεί.

Ζητούμενο βέβαια για την τοπική οικονομία είναι η μεγάλη πτώση της ζήτησης που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το εξωγενές χρήμα για την Πάτρα, σε ένα έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα