Πάτρα: 11 έτη κάθειρξη για τον πιστολέρο από την Ηλεία – Το χρονικό της υπόθεσης | dete

Πάτρα: 11 έτη κάθειρξη για τον πιστολέρο από την Ηλεία - Το χρονικό της υπόθεσης

Σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων και 9 μηνών κατά συγχώνευση, καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας, ένας 22χρονος από την Ηλεία, που έστρεψε κλεμμένη καραμπίνα εναντίον τριών αστυνομικών και πυροβόλησε, χωρίς ευτυχώς να πλήξει κάποιον από αυτούς.

Το περιστατικό αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αστυνομικοί, όταν σπεύδουν να διαχειριστούν περιστατικά, χωρίς να γνωρίζουν τι μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2019 στην Μυρτιά Πύργου, όταν τρεις αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, μετά από τηλεφωνική κλήση κατοίκων του χωριού, για άτομο που προέβαινε σε άσκοπους πυροβολισμούς, έσπευσαν επί τόπου για να διαπιστώσουν τι συνέβαινε. Οι αστυνομικοί φτάνοντας στο χωριό με ένα όχημα τύπου τζιπ, ζήτησαν από τον νεαρό να αφήσει κάτω το όπλο που κρατούσε και πριν προλάβουν να βγουν από το όχημα, αυτός αντί να υπακούσει, έστρεψε την καραμπίνα εναντίον τους και πυροβόλησε δύο φορές.

Με κίνδυνο της ζωής τους, οι αστυνομικοί της Ασφαλείας και του τοπικού τμήματος έπεσαν πάνω στον νεαρό «πιστολέρο» και κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον αφοπλίσουν, πριν προλάβει να ξαναγεμίσει το κυνηγετικό όπλο.

«Δεν δήλωσαν ιδιότητα»!

O 22χρονος, επικαλέστηκε ότι οι αστυνομικοί που φορούσαν πολιτικά, δεν δήλωσαν αμέσως την ιδιότητά τους, ενώ στην ερώτηση γιατί πυροβόλησε εναντίον τους, ισχυρίστηκε ότι το έκανε για λόγους εκφοβισμού και πως, δεν είχε πρόθεση να τους σκοτώσει. Η υπεράσπιση επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και επιχείρησε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο μειωμένος καταλογισμός,όμως το δικαστήριο απέρριψε αυτό τον ισχυρισμό.

Συνήγορος πολιτικής αγωγής, εκ μέρους των τριών αστυνομικών που δέχθηκαν τα πυρά, ήταν ο δικηγόρος Πύργου Θεόδωρος Αντωνόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά οι αστυνομικοί, θυμίζοντας στο δικαστήριο την δολοφονία του αστυνομικού Βασίλη Μαρτζάκλη, από έναν διαρρήκτη που καταδίωκε. Τόνισε ότι δεν αποδείχθηκε από κανένα στοιχείο, μειωμένος καταλογισμός του δράστη, ο οποίος έχει ιστορικό παραβατικού και αντικοινωνικού ατόμου στο χωριό.