Πάτρα: Ψάχνουν στέγες για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών του Ριγανόκαμπου

20.08.2020 / 8:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
riganokampos

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για τους κατοίκους των Προσφυγικών και το ζήτημα της μετεγκατάστασης ρομά από τον καταυλισμό του Ρηγανόκαμπου, στην γειτονιά τους. Αυτό υποστηρίζουν κύκλοι του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου της Πάτρας που είναι να τρέξει το πρόγραμμα αυτό.

Όπως διευκρινίζουν παράγοντες του ΚΟΔΗΠ το πρόγραμμα έχει ξεκάθαρους όρους που τονίζουν ότι οι οικογένειες αυτές που είναι να μετακομίσουν από τον καταυλισμό, δεν θα βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, αλλά σε περιοχές διαφορετικές που η μία με την άλλη δεν θα γειτνιάζει καν.

Άλλωστε, η ομαδική εγκατάσταση του πληθυσμού σε εντοπισμένα σημεία, δεν θα εξυπηρετούσε τους στόχους του προγράμματος.

Στόχος του προγράμματος είναι τα άτομα αυτά να ενσωματωθούν στην κοινωνία και με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και όχι να φτιάξουν από μόνα τους ένα νέο «γκέτο».

Για να γίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους κύκλους του Κοινωνικού Οργανισμού, απαραίτητος όρος είναι η ισορροπημένη διασπορά του μειονοτικού στοιχείου στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

Πάντως, μέχρι στιγμής, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην ανεύρεση στέγης, με τους ιδιοκτήτες να αρνούνται να διαθέσουν τα σπίτια τους σε οικογένειες ρομα, έχοντας προφανώς ταμπού για τα ήθη της διαβίωσης της συγκεκριμένης μειονότητας.

Από πλευράς του καταυλισμού, ωστόσο, έντεκα οικογένειες, έχουν αποδεχθεί τη μετεγκατάσταση τους και συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Υπάρχει δηλαδή ενδιαφέρον κάτι που δεν είχε γίνει στο προηγούμενο. Ωστόσο, ήδη τρεις οικογένειες από το προηγούμενο πρόγραμμα έχουν βρει μία σταθερή κατοικία.

Αυτό που επισημαίνουν στον Κοινωνικό Οργανισμό, προσπαθώντας να καθησυχάσουν τους ιδιοκτήτες και να τους πείσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι ότι ο Δήμος θα είναι εγγυητής των τυχών ζημιών και των φθορών.

Θυμίζουμε ότι οι οικογένειες που περιμένουν μία στέγη αυτή τη στιγμή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στις παράγκες του καταυλισμού και υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά. Ο συνολικός τους αριθμός φτάνει στο περίπου τα 50 άτομα.

Απαραίτητος όρος για μία οικογένεια της μειονότητας που συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι να στέλνει τα μικρά παιδιά της στο σχολείο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα