Πάτρα: Τελεσίγραφο για το μεταναστευτικό από τους κατοίκους- Σύσκεψη την Παρασκευή με Βίτσα

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με τη μορφή του αποκλεισμού του λιμανιού είναι οι κάτοικοι της περιοχής σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα που ταλανίζει την νότια ζώνη της Πάτρας.

Οι κάτοικοι της περιοχής, οι επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και οι ένστολοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο την κατάσταση, η οποία μέρα με τη μέρα οξύνεται.

Οι πάντες εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται στην Πάτρα για να κάνουν το ταξίδι της λύτρωσης προς την Ευρώπη, όμως, τονίζουν πως πρέπει να δοθεί μια λύση για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βιώνουν τις παρενέργειες από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στους δύο πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν διαμορφωθεί.

Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ και το πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου, όπου ζουν – σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις- περίπου 500 μετανάστες. Οι δύο αυτοί χώροι, οι οποίοι δεν πληρούν καμία συνθήκη υγιεινής και ανθρώπινης διαβίωσης αποτελούν τα ορμητήριά τους, καθώς βρίσκονται σε απόσταση – αναπνοής από το λιμάνι.

Κάτοικοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, στον απόηχο της προχθεσινής σύσκεψης πουσυγκάλεσαν οι Σύλλογοι Κρύας Ιτεών Πατρών, Λεύκας, Νεάπολης, Γλαύκου, Ιτεών, Τέρψης και Παραλίας Πατρών, συμφωνούν πως αυτοί οι δύο καταυλισμοί αποτελούν την «πηγή του κακού»…

Όπως τονίστηκε και προχθές το βράδυ, έχουν δρομολογηθεί κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο που έχουν διττό στόχο, αφενός την σταδιακή μετεγκετάσταση των μεταναστών στα νόμιμα κέντρα υποδοχής των προσφύγων και αφετέρου στην περαιτέρω θωράκιση του λιμανιού της Πάτρας με έργα όπως δεύτερη περίφραξη, ενίσχυση της υπάρχουσας ώστε να μην μπορούν να εισέρχονται στο λιμάνι.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ενόψει του καλοκαιριού δεν μπορεί να υπάρχουν τριτοκοσμικές εικόνες με κυνηγητά προσφύγων με λιμενικούς και αστυνομία. Συμφώνησε πως η ποιότητα ζωής των κατοίκων στις νότιες περιοχές είναι υποβαθμισμένη, ενώ σημαντικό «πλήγμα» έχουν δεχθεί και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή η κατάσταση θα επιδράσει αρνητικά και στις προοπτικές ανάπτυξης του νέου λιμανιού.

ΔΡΙΒΙΛΑΣ: ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας συμπλήρωσε ότι το λιμάνι δεν θα πρέπει να είναι ελκυστικό για τους μετανάστες και πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, ενώ σημείωσε πως ακόμα και οι ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων κτιρίων θα πρέπει επίσης να λάβουν αποφάσεις για την διασφάλιση της μη παραβίασης τους.

Από την πλευρά του Δήμου Πατρέων ο αντιδήμαρχος κ. Μελάς επεσήμανε ότι θα πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες που δοκιμάζονται και να τους εξασφαλίσουμε στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης.

ΚΟΝΤΟΕΣ: ΒΑΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές επανέλαβε πως ο Οργανισμός δίνει βάρος στα μέτρα ασφαλείας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δαπανάται το 1/10 του προϋπολογισμού για μέτρα θωράκισης. Σημείωσε, δε, πως από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν μειωθεί πολύ οι επιστροφές μεταναστών από την Ιταλία, εξαιτίας των αυξημένων ελέγχων από τις διωκτικές αρχές αλλά και από τα μέτρα ασφαλείας του λιμανιού.

Εκκένωση της ΑΒΕΞ με ομαλότητα

Στη διευρυμένη σύσκεψη για το μεταναστευτικό πανελλαδικά που συγκάλεσε χθες ο νέος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας κλήθηκαν και συμμετείχαν οι Αχαιοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης και Κώστας Σπαρτινός.

Ο κ. Ριζούλης που συμμετείχε και στην προχθεσινή συνάντηση των κατοίκων του Νότιου Διαμερίσματος ενημέρωσε τον Υπουργό και τους συνεργάτες του για το μείζον θέμα και τα προβλήματα του μεταναστευτικού στην Πάτρα, μεταφέροντας την αγανάκτηση των πολιτών για μία σειρά από γεγονότα που έχουν «πυροδοτήσει» το κλίμα.

Ο κ. Βίτσας ήταν ενημερωμένος για την πλειονότητα αυτών των προβλημάτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πρωταρχικό μέλημα είναι η ασφάλεια και οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, που σε κάθε περίπτωση είναι ακατάλληλες, στον άτυπο καταυλισμό που έχουν δημιουργήσει εντός της ΑΒΕΞ.

Σε κάθε περίπτωση και στη χθεσινή σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε πως δεν υπάρχει πρόθεση «κατασταλτικής» επέμβασης και εκκένωσης της ΑΒΕΞ, παρά μόνο αναζήτηση του πλέον ενδεδειγμένου τρόπου για την ομαλή μετεγκατάσταση των μεταναστών στα επίσημα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν στη χώρα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται συνάντηση του Υπουργού με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή κ άλλων εκπροσώπων της περιοχής.

 

Γ. Βαρβαρέσου: «Θα κλείσουμε το λιμάνι»

Διορία λίγων ημερών στην πολιτεία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος δίνουν τα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κρύα Ιτεών, στον απόηχο της προχθεσινής σύσκεψης στα γραφεία του.

«Περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα να δούμε πράξεις και όχι λόγια. Εάν αυτό δεν συμβεί έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Αρχικά, θα ξεκινήσουμε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού για να καταδείξουμε πως δεν πάει άλλο…», αναφέρει στην «ΠΓ» η πρόεδρος Γεωργία Βαρβαρέσου.

Όπως διευκρινίζει, «εμείς θέλουμε άμεση λύση όχι μόνον για μας, που δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στην συνοικία μας ιδίως τις βραδινές ώρες, αλλά και για τους μετανάστες – πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της περιοχής», ενώ τόνισε πως ορισμένοι από τους αλλοδαπούς έχουν εριστική και μερικές φορές απρεπή συμπεριφορά σε βάρος των κατοίκων της περιοχής. «Δεν μπορούν τα παιδιά μας να παίξουν στην παιδική χαρά γιατί φοβούνται, ούτε μπορούμε να κυκλοφορήσουμε τη νύχτα, ιδίως οι γυναίκες. Η συνοικία μας είναι ξεχασμένη, ο φωτισμός είναι ελλιπής και ζούμε υπό τον φόβο», καταλήγει.

 

Δ. Πλέσσας: «Θα θρηνήσουμε θύματα»

Ο Διονύσιος Πλέσσας συμμετείχε στην σύσκεψη και μάλιστα περιέγραψε τις επιπτώσεις στον κλάδο του από το μεταναστευτικό.

Όπως είπε, την περ. Κυριακή σημειώθηκε και νέο επεισόδιο όταν οδηγός απειλήθηκε με μαχαίρι από Αφγανό, ο οποίος επιχείρησε να μπει στο φορτίο του, τονίζοντας πως θα έχουμε θύματα. «Η λύση είναι μία, αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας μακριά από το λιμάνι της Πάτρας, υλοποιώντας την σχετική απόφαση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους αλλά και να προστατεύει και εμάς. Καθημερινά γίνεται χαμός στο λιμάνι. Πάνω από 300 άτομα προσπαθούν να μπουν παράνομα στα φορτηγά. Ο κλάδος μας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και είμαστε στο στάδιο συσπείρωσης όλων όσων θίγονται και από άλλες περιοχές προκειμένου να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Εμείς, οι μεταφορείς είμαστε μαζί με τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς στην πρώτη γραμμή. Η κατάσταση χειροτερεύει, πρέπει να λάβει μέτρα η πολιτεία πριν θρηνήσουμε θύματα…», αναφέρει στην «Π.Γ.» ο κ. Πλέσσας.

Στ. Τσεκούρας: «Μέτρα πριν έχουμε χειρότερα…»

Ακόμα και οι αστυνομικοί είναι απροστάτευτοι απέναντι στους μετανάστες που θέλουν να ταξιδέψουν λαθραία στην Ιταλία. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Αχαΐας Σταύρος, Τσεκούρας έχουν τραυματιστεί στην παραλιακή ζώνη δύο αστυνομικοί από τον πετροπόλεμο σε βάρος τους. «Το πρόβλημα δεν λύνεται με αστυνομικά μέτρα αλλά είναι θέμα της πολιτείας να τους επαναπροωθήσει στα κέντρα φιλοξενίας. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν το καλοκαίρι γιατί το πρόβλημα θα οξυνθεί» αναφέρει στην «Π.Γ.» ο κ. Τσεκούρας, γνωστοποιώντας ότι οι αστυνομικοί μαζί με τους λιμενικούς θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση των κατοίκων για να πιέσουν να λυθεί το ζήτημα. Παράλληλα, στον απόηχο της επίσκεψης στην Πάτρα της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, αρμόδιας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για το μεταναστευτικό, ανέφερε πως «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν προσπαθούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί…»

εφ. Γνώμη