Πάτρα: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι εκλογές στη ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) ΝΔ Αχαϊας | dete

Πάτρα: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι εκλογές στη ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) ΝΔ Αχαϊας

Αρχίζει και «ζεσταίνεται» για τα καλά το παιχνίδι γύρω από τις επικείμενες εκλογές για τη ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας, η διεξαγωγή των οποίων τοποθετείται για τα μέσα Οκτωβρίου. Στη διαφαινόμενη υποψηφιότητα του Αντώνη Κουνάβη, ενδέχεται να προστεθεί αυτή του Κωνσταντίνου Σβόλη. Την ίδια ώρα, όμως, πρόθεση της Πειραιώς και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επέλθει ριζική ανανέωση του δυναμικού των οργανώσεων του κυβερνώντος κόμματος, με «φρέσκα» πρόσωπα, ως επί το πλείστον τεχνοκράτες, που θα εκφράζουν την αντίληψη του για τον εκσυγχρονισμό της Νέας Δημοκρατίας, και σε ό, τι αφορά το μοντέλο λειτουργίας της. Αλλά ας δούμε τα ισχύοντα δεδομένα για μια εκλογική αναμέτρηση που ήδη απασχολεί τη «γαλάζια» βάση και παραπέμπουν σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Την υποψηφιότητα του Αντώνη Κουνάβη στηρίζει πλέον ανοικτά ο Ιάσονας Φωτήλας. Η δημοσιοποίηση της στήριξης του Αχαιού βουλευτή στο πρόσωπο του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου και γνωστού επιχειρηματία, έγινε πριν από λίγες με διακριτικό τρόπο από την εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ», ενώ είναι γεγονός ότι συζητήθηκε και σχολιάσθηκε ευρέως. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Κουνάβης συνεχίζει σε καθημερινό επίπεδο τις διερευνητικές επαφές του με μέλη της Νέας Δημοκρατίας, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη του και διερωτώμενος για το πρόσωπο που θα βρεθεί, ως βασικός αντίπαλος του, απέναντι του. Αυτός μπορεί να είναι ο Κωνσταντίνος Σβόλης. Ο γνωστός καρδιολόγος, που εξελέγη ως δημοτικός σύμβουλος πρώτος με την παράταξη του Νίκου Παπαδημάτου και ως γνωστόν κινείται στο περιβάλλον του βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη, φέρεται να δέχεται ισχυρές πιέσεις να θέσει υποψηφιότητα, ενδεχόμενο που (εφόσον δεν τοέχει αποκλείσει) παραμένει ανοιχτό.

Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους

Πάντως, σε αντίθεση με τον Ιάσονα Φωτήλα, που έσπευσε να πάρει θέση στηρίζοντας τον Αντώνη Κουνάβη, οι άλλοι βουλευτές, o Άγγελος Τσιγκρής, o Ανδρέας Κατσανιώτης και η Χριστίνα Αλεξοπούλου, κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους. Είτε γιατί δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη στη στάση που θα κρατήσουν είτε γιατί μπορεί να κρίνουν ότι είναι νωρίς να τοποθετηθούν, δεν έχουν ακόμη εκφραστεί. Χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό απαραίτητα ότι και θα το κάνουν, καθώς η εμπλοκή σε εσωκομματικές εκλογές συνεπάγεται συχνά και άνοιγμα ανεπιθύμητων μετώπων, με πρόκληση αναπόφευκτων τριβών. Άγνωστος Χ παραμένει και ο Ανδρέας Μαζαράκης, ο οποίος δεν παύει να έχει μια αξιοσημείωτη επιρροή σε μέρος των μελών της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι στη δική του εκλογή είχε συμβάλλει τα μέγιστα και ο Αντώνης Κουνάβης, χωρίς φυσικά αυτό να προεξοφλεί και τη στάση που θα κρατήσει ο απερχόμενος πρόεδρος της οργάνωσης.

Και πρόσωπο –έκπληξη στον ορίζοντα;

Ασφαλώς, όμως, από την εξίσωση των εκλογών για τις ΔΕΕΠ της Νέας Δημοκρατίας σε όλη τη χώρα, εν προκειμένω και απ’ αυτήν της Αχαϊας, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η κομματική ηγεσία, υπό την έννοια των δικών της ζητούμενων. Σύμφωνα, λοιπόν, με αξιόπιστες πηγές της Πειραιώς, πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να φυσήξει ένας δυνατός αέρας ανανέωσης στις κομματικές οργανώσεις, με την ανάδειξη νέων προσώπων, που θα σηματοδοτήσουν και το πέρασμα της δομής και της λειτουργίας του κυβερνώντος σε μια νέα εποχή, κατά τα πρότυπα του πρωθυπουργού και προέδρου του.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι στις εκλογές για τη ΔΕΕΠ Αχαϊας θα κατεβεί κι ένα σχήμα νέων ανθρώπων, κυρίως τεχνοκρατών, με μπροστάρη ένα πρόσωπο-έκπληξη. Αλλά καθώς διανύουμε μια «νεκρή» περίοδο, κατά την οποία η συνήθης θερινή ραστώνη ρίχνει τους ρυθμούς και στα πολιτικά τεκταινόμενα, εικάζεται ότι τα νέα ονόματα θα αρχίζουμε να τα μαθαίνουμε από τα τέλη του επόμενου μήνα.
Τότε θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό και το τοπίο γύρω από τις εν λόγω εσωκομματικές εκλογές, αν και ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν αυτές τελικά θα διεξαχθούν, λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας που διανύουμε εξαιτίας του κορωνοϊού

Τα «κλειδιά» της εκλογικής αναμέτρησης

Εγγραφές νέων μελών και μηχανισμός. Αυτά είναι τα δύο «κλειδιά» που πρέπει να κρατά στα χέρια του ένας υποψήφιος για την προεδρία της ΝΟΔΕ (όπως έχουν συνηθίσει να την αποκαλούν πολλοί και δύσκολα θα υιοθετήσουν το νέο όνομα της, ΔΕΕΠ), ώστε να έχει βάσιμες ελπίδες επικράτησης. Όσο περισσότερα μέλη εγγράψει ή φροντίσει να είναι ταμειακώς εντάξει ένας υποψήφιος, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες του να φτάσει στον επιθυμητό στόχο. Και για να γράψει κόσμο, εκτός από την αυτονόητη οικονομική δυνατότητα που πρέπει να έχει (καταβάλλοντας ένα σημαντικό ποσό για να πληρώσει τις προβλεπόμενες συνδρομές) πρέπει να διαθέτει και τον κατάλληλο μηχανισμό που θα φέρει σε πέρας τη σημαντική αυτή αποστολή, προλειαίνοντας έτσι και το έδαφος για τις κάλπες.
________________________________________