Πάτρα: Σε αχαρτογράφητα νερά για τη συνύπαρξη του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού

22.09.2020 / 7:35
dete-featured

Ένα από τα θέματα που απασχολεί την ιατρική και την επιστημονική κοινότητα, με φόντο τον ερχόμενο χειμώνα είναι η συνύπαρξη της γρίπης και του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου ένας από τους βασικούς λόγους που το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει φέτος αρκετά νωρίς στη συνταγογράφηση των εμβολίων κατά της γρίπης, ήταν και αυτός.

Να αποφύγει, όσο αυτό είναι δυνατόν, τη συνύπαρξη των δύο ιών, με τον ανθρώπινο οργανισμό να θωρακίζεται τουλάχιστον κατά του ενός εκ των δύο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο για τον άλλον.

Είναι άγνωστο στην ιατρική επιστημονική κοινότητα το πώς μπορούν να συμπεριφερθούν μεταξύ τους οι δύο ιοί. Βλέπετε, ο κορωνοϊός εμφανίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, δεν γνωρίζαμε κάτι για αυτόν νωρίτερα, σε μία χρονική περίοδο που ο ιός της γρίπης ήταν σε φθίνουσα πορεία και όχι στην έξαρσή του”. 

Κατά συνέπεια το φετινό χειμώνα θα έχει τη δυνατότητα η ιατρική – επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε κάποια εμπειρικά και επιστημονικά συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της συνύπαρξη αυτών των δύο ιών, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου η συνύπαρξή τους μπορεί να είναι ανταγωνιστική ή μπορεί να συνεργάζονται μεταξύ τους, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα στο οποίο βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Ένα επιπλέον ζήτημα για τη συνύπαρξη των δύο αυτών ιών είναι αυτό της παρόμοιας συμπτωματολογίας. Είναι ένα θέμα που το έχουν θέσει ήδη αρκετές φορές οι λοιμωξιολόγοι στις κατά καιρούς δηλώσεις τους στα τηλεοπτικά κανάλια.

«Πράγματι υπάρχει μία παρόμοια συμπτωματολογία που φέρνουν στον ανθρώπινο οργανισμό ο ιός της γρίπης και αυτός του κορωνοϊού. Ενδέχεται έτσι να δημιουργήσει το θέμα αυτό ένα πρόβλημα σε διαγνωστικό επίπεδο και αυτό θα είναι ένα ζήτημα για τον περιορισμό της διασποράς».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα