Πάτρα: Πτώση 90% για την κίνηση στα Ταξί – Μεγαλύτερα τα έξοδα από τα έσοδα τις μέρες του κορωνοϊού | dete

Πάτρα: Πτώση 90% για την κίνηση στα Ταξί - Μεγαλύτερα τα έξοδα από τα έσοδα τις μέρες του κορωνοϊού

«Η κίνηση έχει πέσει 90% και δεν είναι υπερβολικό το ποσοστό που αναφέρω…». Ο Ντίνος Τζουβέκας, πρόεδρος του ραδιοταξί «18300», μεταφέρει στην «Π» την κατάσταση που βιώνει ο κλάδος λόγω του κορονοϊού.
Οπως λέει χαρακτηριστικά, ένας συνάδελφός του που βγαίνει για δουλειά από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 4:00 το απόγευμα θα κάνει είσπραξη γύρω στα 15 ευρώ. «Θα πάρει 3-4 κούρσες και μπορεί να είναι τυχερός με τον αριθμό που σας λέω στη βάρδιά του…». Ο κλάδος κάνει δημόσια μεταφορά και λόγω των συνθηκών πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα οχημάτων για μετακίνηση των πολιτών. Δηλαδή, πρέπει να υπάρχουν ταξί στις πιάτσες της πόλης.
«Εμείς λέμε καλύτερα να καθόμαστε στις πιάτσες (σ.σ. εννοεί με λίγη δουλειά), αρκεί να βγούμε γρήγορα από αυτή την κατάσταση επειδή είναι καταστροφικό αυτό που ζούμε…» μας λέει ο Ντ. Τζουβέκας.
Ο κλάδος έχει μπει στους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας και περιμένουν τη συνέχεια. Αυτή την περίοδο κυκλοφορεί στην Πάτρα λιγότερο από το μισό του συνολικού στόλου των ταξί της πόλης, δηλαδή από 200-300 οχήματα που επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που ανακύπτουν για δημόσια μεταφορά. Είχε γίνει μια πρόταση από την Ομοσπονδία στο Υπουργείο Υποδομών να κυκλοφορούν ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, αλλά δεν έγινε δεκτή. Συνεπώς δεν υπάρχει περιορισμός, αλλά επιλέχθηκε από τους περισσότερους να μην κυκλοφορήσουν, αφού τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα.
«Από τα 15 ευρώ θα πρέπει να πληρώσεις τον ΦΠΑ, το πετρέλαιο, η φθορά σε λάδια και ελαστικά. Ενα ταξί ξεκινάει με έξοδα 30-40 ευρώ την ημέρα…».
Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ραδιοταξί «18300» ποιες σκέψεις κάνουν οι συνάδελφοί του για το επόμενο διάστημα. «Προβληματιζόμαστε γιατί ακόμα και αν αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα, έτσι όπως έχει στεγνώσει οικονομικά η αγορά, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Το μηνιαίο κόστος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ έχει αυξηθεί από 175 ευρώ τον μήνα πήγε στα 220 ευρώ. Οι ασφάλειες των οχημάτων παραμένουν, όπως και οι λοιπές υποχρεώσεις. Η κίνηση, εκτιμάμε, ότι θα παραμείνει μηδενική γιατί ο κόσμος δεν θα έχει χρήματα να διαθέσει για να μετακινηθεί…Δεν εισπράττουμε και τα έξοδα τρέχουν».
Παρόλα αυτά, ο κλάδος προχώρησε χθες σε μια ενέργεια που δείχνει έμπρακτα τον σεβασμό του στο κοινό. Στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού Σωματείο Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί Πατρών και Περιχώρων «Ο Αγιος Χριστόφορος» έγινε χθες απολύμανση των οχημάτων, σε συνεργασία με τα δύο ραδιοδίκτυα. Οι επαγγελματίες το έκριναν απαραίτητο, καθώς εξυπηρετούν πλέον άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (κυρίως ηλικιωμένοι) που χρειάζεται να μετακινηθούν σε γιατρούς και στα νοσοκομεία. Οπως είπε ο Ντ. Τζουβέκας η απολύμανση έγινε από εξειδικευμένη εταιρεία που χρησιμοποιεί πιστοποιημένα απολυμαντικά για να προφυλάξουν το επιβατικό κοινό, τους εαυτούς και τις οικογένειές τους.
εφ. Πελοπόννησος