Πάτρα: Πήραν πίσω την προτομή του Παλαμά! Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου δεν τη δώρισε και τη μετέφερε από το σπίτι του στην έδρα της | dete

Πάτρα: Πήραν πίσω την προτομή του Παλαμά! Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου δεν τη δώρισε και τη μετέφερε από το σπίτι του στην έδρα της

Όταν ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Αθανάσιος Στεφανόπουλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα, προέβη σε μια σημαντική δωρεά για την αγορά και ανακαίνιση του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, δεν θα  μπορούσε να φανταστεί ότι η τοποθέτηση σ’ αυτό μιας προτομής του μεγάλου εθνικού ποιητή θα γινόταν μείζον θέμα. Κι όμως, αυτό συνέβη.

Η προτομή του Κωστή Παλαμά, που κοσμούσε μέχρι πρότινος την είσοδο της Στέγης Γραμμάτων και είχε παραχωρηθεί από την διοίκηση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, δεν είναι πια εκεί.

Με μια εντυπωσιακή επιχείρηση που στήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης η προτομή μεταφέρθηκε στην αίθουσα της Εταιρείας που εδρεύει στον 6ο όροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης.

Αλλά πριν από την επιστροφή της προτομής στην έδρα της υπήρξε μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δυο φορέων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος»,  προκλήθηκε μια παρεξήγηση όταν σχηματίστηκε εσφαλμένα η εντύπωση ότι η Στέγη είχε πρόθεση να παρακρατήσει την προτομή, αμφισβητώντας την κυριότητα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, που την είχε παραχωρήσει προσωρινά αλλά δεν την είχε δωρίσει.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι της Στέγης διατείνονται ότι ουδέποτε είχαν τέτοια πρόθεση.

 

Ζήτημα ηθικής τάξης

Όμως, εδώ προκύπτει ένα μείζον θέμα ηθικής τάξης. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι ουδέποτε θα έπρεπε να αμφισβητηθεί η κυριότητα της προτομής, η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου θα έπρεπε και θα μπορούσε να τη δωρίσει στη Στέγη Γραμμάτων, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έχει προσλάβει πλέον τη μορφή ενός επισκέψιμου μουσειακού χώρου.

Θα ήταν και μια ελάχιστη, εκ μέρους της, έμπρακτη ένδειξη αναγνώρισης της δωρεάς του Αθανάσιου Στεφανόπουλου.

Κακά τα ψέματα, αν ο ίδιος δεν είχε διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για την αγορά και ανακαίνιση του ιστορικού σπιτιού αυτό θα παρέμενε εγκαταλελειμμένο και στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ευτυχώς, λοιπόν, που βρέθηκε ένας άνθρωπος και εκπλήρωσε με προσωπικό οικονομικό κόστος το χρέος μιας ολόκληρης πόλης. Και αυτή, η ίδια πόλη, ήλθε τώρα να τον «ανταμείψει» με μια «παρεξήγηση», που φαντάζει μπροστά στη δωρεά του μια ασήμαντη διαφορά.

Κι αν ο δωρητής φτιάξει νέα; 

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο κοστίζει μια προτομή, αλλά εκτιμούμε ότι το κόστος της θα είναι αμελητέο συγκριτικά με το ποσό που διέθεσε ο δωρητής για την αποκατάσταση της οικίας όπου ο Κωστής Παλαμάς είδε το φως της ζωής στις 13 Ιανουαρίου 1859.

Δεν θα μάς εκπλήξει καθόλου μετά από όσα συνέβησαν αν ακούσουμε ότι ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την κατασκευή μιας νέας προτομής, ίσως και πολύ πιο εντυπωσιακής, εκθέτοντας κάποιους για μια συμπεριφορά που παραπέμπει σε απροκάλυπτη μικρότητα.

Αλχημιστής

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)