Τουλάχιστον 30% σε σχέση με πέρυσι φτάνει η πτώση στην εμπορική κίνηση των καταστημάτων της Πάτρας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων που έληξαν τυπικά την περασμένη Δευτέρα.
Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς που δείχνουν αρκετά προβληματισμένοι από τα αποτελέσματα μιας περιόδου για την οποία ήλπιζαν σε μία έστω μικρή ανάκαμψη εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κώστα Ζαφειρόπουλο η κίνηση στις καλοκαιρινές εκπτώσεις ήταν ιδιαίτερα υποτονική, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, και ρόλο σε αυτό έπαιξε πέρα από το περιορισμένο βαλάντιο των καταναλωτών και η εμφάνιση του νέου κύματος της πανδημίας, καθώς από ένα σημείο και μετά, τα κρούσματα αυξήθηκαν και το γεγονός αυτό μείωσε την διάθεση του κόσμου για ψώνια.
«Υπήρχε από την αρχή μεγάλη αβεβαιότητα τόσο στον κόσμο, όσο και στους επαγγελματίες και η αύξηση των κρουσμάτων έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Δυστυχώς ο φόβος ήρθε στην αγορά για να μείνει».
Ρούχα και παπούτσια οι μεγάλοι χαμένοι
Η μειωμένη κίνηση στις καλοκαιρινές εκπτώσεις, σε σύγκριση με αυτή της περασμένης περιόδου (που αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν και αυτή χαμηλή σε γενικές γραμμές) ήταν ακόμα πιο έντονη στα καταστήματα που εμπορεύονται είδη ρουχισμού και υποδήματα.
Εκεί η κίνηση υπέστη καθίζηση και η πτώση ξεπέρασε ακόμα και το 40%, παρά τις αρκετά καλές τιμές που υπήρχαν στις βιτρίνες των εμπορικών για να προσελκύσουν το κοινό.
«Οι εκπτώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και το 50%, όμως, ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε και ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Η πτώση του τζίρου στις καλοκαιρινές εκπτώσεις ήρθε για να δέσει το πικρό γλυκό που γεύεται ο εμπορικός κόσμος από την αρχή της πανδημίας, όχι μόνο με το κλείσιμο των καταστημάτων εξαιτίας της καραντίνας, αλλά και της μείωσης της εμπορικής κίνησης από τη στιγμή που τα μαγαζιά άνοιξαν.
Σταθερά πάνω από 50% η πτώση
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο η πτώση στην εμπορική κίνηση από το διάστημα της καραντίνας και μετά έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε ένα ποσοστό πάνω από 50%. Όλα αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την πανδημία που συνεχίζεται αλλά και τις επιπτώσεις της κρίσης που έχει φέρει αυτή, δείχνουν ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος ακόμα και από τις χειρότερες προβλέψεις.
«Υπάρχει έντονος προβληματισμός στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, εν όψει του χειμώνα που έρχεται» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος. «Ήδη οι επιπτώσεις από την κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης έχουν ξεκινήσει από τώρα να φαίνονται, ενώ τον χειμώνα θα φανούν και οι συνέπειες στην αγορά από τους ανθρώπους του τουρισμού που δεν μπόρεσαν να εργαστούν το καλοκαίρι».
Αν προσθέσεις σε αυτό και τον παράγοντα των φοιτητών που ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα έρθουν τον χειμώνα στην Πάτρα, τότε καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι για πολλά καταστήματα θα υπάρξει θέμα για την επιβίωση τους.
Από Σεπτέμβρη τα δύσκολα
«Από τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν να φαίνονται οι πραγματικές δυσκολίες από την κρίση. Θα είναι ένα δύσκολος μήνας για το σύνολο του εμπορικού κόσμου καθώς υπάρχουν μια σειρά από υποχρεώσεις στις οποίες οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να ανταποκριθούν αρχής γενομένης από τον φόρο του εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Κι αυτό τη στιγμή που δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, ενώ τα μαγαζιά θα πρέπει να βρουν χρήματα για να κάνουν τις παραγγελίες τους για την φθινοπωρινή και χειμερινή σεζόν» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος και προσθέτει: «Κάποιοι από εμάς δεν θα αντέξουν να βγάλουν τον χειμώνα»
Αυτό είναι το κλίμα στην αγορά και αυτός είναι ο φόβος των επαγγελματιών που μαθηματικά θα επιβεβαιωθεί δυστυχώς αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι και δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη από το κράτος.
Ο εμπορικός κόσμος και οι φορείς του (ανάμεσα σε αυτούς τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος, όσο και η Ομοσπονδία) έχουν ζητήσει από την αρχή της πανδημίας επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις για την επιχειρηματικότητα.
Όχι μόνο διευκολύνσεις με αναστολές πληρωμών και δάνεια. Χρήματα έχει ανάγκη η αγορά. Την βοήθεια αυτή δεν την έχουν πάρει έως τώρα. Την περιμένουν.
Κ.Α.
(από την εφημερίδα «7 Μέρες Ενημέρωση»).