Πάτρα: Μέτρο που ωφελεί, αλλά και διχάζει – Τα φάρμακα υψηλού κόστους σε κάθε φαρμακείο | dete

Πάτρα: Μέτρο που ωφελεί, αλλά και διχάζει - Τα φάρμακα υψηλού κόστους σε κάθε φαρμακείο

Στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα βρίσκει πλέον ο ασθενής τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) τα οποία μέχρι τώρα χορηγούνταν μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στην Αχαΐα υπάρχει μόνον ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, στο πρώην ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου.
Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στους ασφαλισμένους από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) και των στοιχείων που παρέχει προς τους ασφαλισμένους. Βέβαια η νέα υπηρεσία για να τεθεί σε λειτουργία θα πρέπει να ξεπεράσει τη διχογνωμία που επικρατεί ανάμεσα στον φαρμακευτικό κόσμο.
Σύμφωνα πάντως με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ο ασφαλισμένος θα έχει την δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο που θα προμηθευτεί τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. Εάν δηλαδή επιθυμεί να τα λαμβάνει από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα φαρμακεία της γειτονιάς του, που θα συμμετέχουν στην διαδικασία διάθεσης ΦΥΚ.
Μετά τη συνεργασία ΕΟΠΥΥ - ιδιωτικών κλινικών για την απευθείας διάθεση ογκολογικών φαρμάκων προχώρησε και η συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τη διάθεση από τα φαρμακεία ογκολογικών σκευασμάτων και φαρμάκων για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε κάνει λόγο για «κατάργηση των ουρών της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ο ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της διαδικασίας διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς προσκαλεί τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής , αμέσως μετά την περίοδο των εορτών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από τον Οργανισμό. Αναλυτικές τεχνικές οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης, αλλά και για το σύνολο της διαδικασίας θα αναρτηθούν την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες φαρμακείων να συμμετάσχουν στην διαδικασία. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί σε 10 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών φαρμακείων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής για τον τρόπο που θα προμηθεύονται τα ΦΥΚ.

 

Ωστόσο η απόφαση αυτή βρίσκει διχασμένο τον φαρμακευτικό κόσμο.
«Η δική μου παράταξη στον Πανελλήνιο, ψήφισε κατά της διαδικασίας αυτής» ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος. Ο ίδιος εξηγεί: «Το πρώτο είναι ότι δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό κέρδους για τα φαρμακεία. Γιατί πρέπει να κερδίζει μόνον η εταιρεία και όχι το φαρμακείο; Για ποιο λόγο παρακάμπτεται η φαρμακαποθήκη; Οταν λέμε ποσοστό κέρδους εννοούμε επί της τιμής του φαρμάκου και όχι την επιστημονική αμοιβή η οποία είναι πάγια και συγκεκριμένη προς όλους. Εμείς είμαστε υπέρ του ποσοστού κέρδους το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το κόστος του φαρμάκου».
Ο κ. Σοφιανόπουλος αναγνωρίζει ότι είναι ο σωστός δρόμος για την εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά επισημαίνει ότι θα πρέπει «να γίνει αντιληπτό ότι το φαρμακείο δεν είναι κρατικό ίδρυμα. Το φαρμακείο πληρώνει υπαλλήλους, λειτουργικά έξοδα κ.λπ. Συνεπώς θα πρέπει ως επιχειρηματίας και ως επιστήμονας να έχει όφελος. Το έργο του φαρμακοποιού δεν σταματάει στη χορήγηση του φαρμάκου αλλά είναι υπόλογος εάν κάτι δεν εξελιχτεί ομαλά. Υπάρχουν μία σειρά από προϋποθέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν ώστε ο φαρμακοποιός να ανταποκριθεί σε αυτή τη διαδικασία».
Υπό το πρίσμα αυτό ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως μας επισήμανε ο κ. Σοφιανόπουλος «θα συνεδριάσει και ομαδικά, όπως συνηθίζουμε πάντα να κάνουμε, θα αποφασίσουμε το επόμενο βήμα μας».

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ