Πάτρα: «Κόκκινες ουλές» της Μαίρης Μικέ | dete

Πάτρα: «Κόκκινες ουλές» της Μαίρης Μικέ

Την Τρίτη 22 Μαρτίου αρχίζει νέος θεματικός κύκλος εκδηλώσεων στο Πολύεδρο, με θέμα “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”.

Η αρχή θα γίνει με τη συγγραφέα Μαίρη Μικέ* και το βιβλίο της “Κόκκινες ουλές” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Η παρουσίαση θα γίνει από την Κατερίνα Κωστίου, καθηγήτρια στο τμ. Φιλολογίας του  Παν/μίου Πατρών και πρόεδρο του τμήματος και τη Μαρία Ψάχου, φιλόλογο.

Οι δεκαεπτά μικρές καθημερινές ιστορίες της συλλογής, καθώς διασταυρώνονται με τη μεγάλη επίσημη Ιστορία, εστιάζουν στo πάσχον σώμα κι επιμένουν στην κοινωνική σήμανσή του μέσα από διαδικασίες χειραγώγησης, επιτήρησης, τιμωρίας, πένθους και βίας. Παρουσιάζονται σώματα εγκλωβισμένα και πειθήνια που λυγίζουν εύκολα για να ανταποκριθούν σε θεατές κι αθέατες τεχνολογίες της εξουσίας, αλλά και άλλα που αντιστέκονται για να υπονομεύσουν ή/και να ανατρέψουν τις συνθήκες της ζωής τους. Σε κάθε περίπτωση τα σώματα σημαδεύονται. Άλλωστε ο γενικός τίτλος Κόκκινες ουλές υπογραμμίζει το σημάδι αυτής ακριβώς της βαθιάς σωματικής πληγής που ακόμα αιμορραγεί.

Αν και κατά κανόνα αποφεύγονται ακριβείς χρονικοί και χωρικοί προσδιορισμοί, μπορεί κανείς με πλοηγό έστω αυτά τα λίγα ακριβοθώρητα σήματα να σταθμεύσει σε στιγμές των εμφυλιακών και μετεμφυλιακών χρόνων, της δικτατορίας και να οδηγηθεί με ποικίλους τρόπους (για παράδειγμα με επανεγγραφές μυθολογικών και βιβλικών επεισοδίων) ώς τα κρίσιμα σημερινά.

Οι δύο επόμενες εκδηλώσεις του θεματικού κύκλου θα γίνουν τον Απρίλιο και συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου παρουσιάζουμε τον Σωτήρη Δημητρίου και στις 23 Απριλίου την Εύα Στεφανή.

*Η Μαίρη Μικέ  είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, με πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο. Μελέτες, άρθρα και δοκίμιά της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Τα ενδιαφέροντά της στρέφονται γύρω από την ιστορία, την θεωρία και την κριτική πεζογραφικών κυρίως κειμένων του 19ου και του 20ού αιώνα.   Oι Κόκκινες ουλές ( Ίκαρος 2015) είναι το πρώτο λογοτεχνικό της βιβλίο.